Annons

Annons

Lättfixat & ljuvligt gott julgodis!

Dela
(0)

Julgodis

Ingen jul utan hemgjort julgodis ! Imponera med praliner, mockakola och ljuvlig daimtryffel – himmelskt gott och inte alls svårt att göra!

Fina kolapraliner

Här fyller vi chokladpralinerna med kola och kokos! Kan göras i ischokladformar eller pralinformar.

Annons

ca 12 st

100 g ljus choklad

50 g mörk choklad

Fyllning

2 msk kolasås

1 msk kokosflingor

Dessutom

pralinformar

 

Gör så här

1. Hacka och smält den ljusa chokladen. Pensla chokladen i formarna. Låt stelna. Pensla på ännu ett lager. Låt stelna.

2. Fyllning: Blanda kolasåsen med kokosen och fördela i chokladskalen, fyll dem nästan ända upp till kanten. Låt stelna i kylen.

3. Hacka och smält den mörka chokladen. Bred den ovanpå kolafyllningen. Låt stelna i kylen. Tryck ut pralinerna.

Tips! Formarna till de fina kolapralinerna kommer från Easy Choc och finns på bagarenochkocken.se.

 

Drömgod daimtryffel

Nötkrokant och mörk tryffel i fin kombination – vilken lyx!

25–30 st

1 dl vispgrädde

200 g mörk choklad

knappt 1 dubbeldaim

25–30 folieformar

 

Gör så här

1. Koka upp grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den heta grädden. Rör massan smidig och blank. Låt svalna, men inte tjockna.

2. Hacka daimen. Lägg lite daimhack på bottnen av formarna. Häll på chokladgrädden och toppa med hackad daim. Låt stelna i kylen.

HV Julgodis -13 Boel Ottmer

Mockakola med choklad

Julens favoritkola smakar ljuvligt gott av kaffe och mörk choklad.

ca 20 st

1 1/2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 msk snabbkaffepulver

125 g mörk choklad

 

Gör så här

1. Blanda socker, sirap, grädde och snabbkaffe i en vid tjockbottnad kastrull. Låt koka tills det klarar kulprovet, dvs tills det går att forma en kula av smeten när man häller den i ett glas kallt vatten.

2. Hacka chokladen grovt och låt den smälta i den varma smeten.

3. Häll kolasmeten i en avlång form (t ex en 2-liters sockerkaksform) klädd med bakpapper. Ställ in i kylen och låt stelna. Skär i bitar. Vira in i cellofan eller plastfolie.

 

HV Julgodis -13 Boel Ottmer

Polkachoklad

Lite krossade polkagrisar i ischokladen piggar upp!

ca 35 st

200 g mörk choklad

50 g kokosfett

ca 50 g polkagrisar

35 ischokladformar

 

Gör så här

1. Hacka och smält chokladen tillsammans med kokosfettet över vattenbad. Häll upp massan i formar.

2. Krossa polkagrisarna och strö lite i varje form. Låt stå svalt tills de stelnat.

 

Av Boel Ottmer

Foto: Erik Karlsson

 


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…