Annons

Annons

Lättfixad kolatårta med bär

En riktig kalastårta – enkel att göra dessutom!

Dela
(38)

Kolatårta med bär

ca 20 bitar
225 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
¾ dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad (hackad el knappar)
1½ dl mjölk

Vaniljkolakräm
2 dl vispgrädde
1½ dl strösocker
¾ dl ljus sirap
1½ tsk kakao
1 vaniljstång
25 g mjukt smör

Annons

Garnering
ca 1½ dl vispgrädde
100–150 g hallon
ca 100 g blåbär

Ugn 200°

Gör så här

1. Smält smöret. Ta från värmen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna, även chokladen, och rör ner dem i smeten växelvis med mjölk och smör.

2. Bred ut smeten i en långpanna, ca 25×35 cm, klädd med bakpapper.

3. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min. Låt svalna.

4. Vaniljkolakräm: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner stång plus frön i kastrullen. Låt koka tills det bildas ”gångar” när man drar med sleven, 30–40 min. Ta kastrullen från värmen, lyft upp vaniljstången och rör i smöret. Låt krämen svalna av lite innan den breds över kakan. Låt stelna.

5. Garnering: Vispa grädden. Spritsa den som små toppar på tårtan och lägg på bären. Du kan också servera grädden i en skål bredvid.

 

Läs mer

Glutenfri bärtårta i långpanna

Fru Bråttoms äppelkaka i långpanna

Ljuvliga vaniljrutor i långpanna

Bästa kakorna i långpanna – 6 smaskiga recept

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(38)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…