Annons

Annons

Lättbakat valnötsbröd

Överraska med nybakat bröd till frukost! Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Sen är det bara att baka ut och grädda!

Dela
(180)

Lättbakat valnötsbröd

3 st
25 g jäst
5 dl vatten, 37°
1/2 dl olivolja
3 msk honung
2–3 tsk salt
2 dl rågsikt
7–8 dl vetemjöl
½ dl linfrön
1 dl hackade valfria nötter

Ev pensling & garnering
1/2 uppvispat ägg
1/2 dl nötter
3 msk sesamfrön

Annons

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja, honung och salt. Rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt rågsikt, mjöl, linfrön och nötter. Arbeta degen väl, 15 min för hand eller 10 min med degkrokar. Låt degen jäsa övertäckt med plast i kyl över natten.

3. Ta fram degen och stjälp upp den på mjölat bakbord. Knåda inte! Dela degen i tre delar och forma försiktigt 3 vridna baguetter. Lägg försiktigt över dem på bakpapper. Låt jäsa 30–40 min under bakduk.

4. Ev pensling & garnering: Pensla bröden med uppvispat ägg och garnera med hackade och hela nötter samt sesamfrön. Grädda baguetterna i mitten av ugnen ca 15 min. Låt dem svalna på galler så behåller de sin frasighet.

 

Tips!

Sätt på ugnen i god tid så att den är riktigt varm!

 

Läs mer:

Gunillas lättbakade lingongrova med kanel

Saftigt långpannebröd

Mumsigt korgbröd

 

Av Tina Höstlycke

Foto: Tina Höstlycke


Läs mer om:

Dela
(180)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…