Annons

Annons

Låt oss presentera – vår allra godaste semla!

Klassiska semlor

Semlor med grädde och mandelmassa är bara så gott! Ju mindre storlek, desto fler blir det! De här minivarianterna gör garanterat succé hos hela familjen!

Läs mer: 7 läckra semlor för fettisdagen 

Minisemlor

Annons

● 60–75 st

50 g smör

3 dl mjölk

50 g jäst

1 ägg

1 dl kesella

1 dl strösocker

1/2 tsk salt

1/2 tsk stött kardemumma

10–11 dl vetemjöl special

1 ägg till pensling

● Ugn 250°

 

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen i degspadet i en bunke. Tillsätt ägg, kesella, socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet (spara lite till utbaket) och arbeta allt till en deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till bullar. Låt bullarna jäsa under duk på plåtar med bakpapper ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–7 min. Låt svalna.

 

Fyllning

Riv 200 g mandelmassa grovt. Blanda med 100 g skållad, skalad, finhackad mandel, 3/4 msk råströsocker och 1–1 1/2 lätt vispad äggvita. Vispa 4–5 dl vispgrädde. Skär av tunna lock på bullarna. Fyll bullarna med mandelkräm och grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker.

 

Fler goda recept på semlor hittar du här:

 

Fresta med glutenfria semlor 

Testa en ny sorts semla

Baka vår frasiga Wienersemla 

Hatten av för semlan

 

Av Boel Ottmer
Foto: Erik Karlsson

 

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…