Annons

Annons

Laga vår mustiga höstgryta!

Dela
(0)

Värmande, gott och mättande – gryta är den perfekta höstmaten! I den här mustiga grytan passar det minst lika bra att använda älgkött i stället för nötkött.

4 port

600 g grytbitar av nötkött el älg

3 msk smör

Annons

150 g blandsvamp

3 morötter

1 palsternacka

1 gul lök

2 msk vetemjöl

3 dl rödvin el äppeljuice

2 dl vatten

2 msk konc viltfond

2 lagerblad

1/2 tsk timjan

6 enbär

2 msk lingonsylt

ev några lingon till garnering

Servering

kokt potatis

brysselkål

Gör så här

1. Ansa svampen och skölj om det behövs. Skala och skär morötter och palsternacka i bitar. Skala och klyfta löken. Hetta upp smöret i en gryta och bryn kött och svamp. Salta och peppra och pudra över mjöl. Lägg i hälften av morötterna och löken.

2. Tillsätt vin, vatten, fond, lagerblad och timjan. Krossa och lägg i enbären. Låt grytan puttra under lock tills köttet är mört, 45 min–1 tim. Lägg i resten av morötterna och palsternackan och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med lingonsylt, salt och peppar.

 

Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…