Annons

Annons

Laga pulled pork i helgen!

Dela
(0)

Pulled pork sfs 1

Har du hört talas om kötträtten ”pulled pork”? Du gör den på fläskkarré som tillagas med barbequesås i ugnen på svag värme under flera timmar. Köttet blir mycket smakrikt och så mört att det faller sönder när man drar lite lätt med gaffeln i det…

Pulled pork – långstekt karré

4–6 port

Annons

1 kg hel benfri fläskkarré

1 msk salt

1 msk rökt paprikapulver (smoked)

svartpeppar efter smak

2 gula lökar

1 hel vitlök

Servering

bröd

blandad sallad

crème fraiche

Ugn 125°

Gör så här

1. Gnid in köttet med kryddorna. Lägg det i en gjutjärnsgryta som tål att stå i ugnen. Skala och klyfta lök och vitlök. Lägg all lök runt köttet i grytan.

Pulled pork sfs 2

2. Häll barbequesåsen (kall eller varm) över köttet. Lägg på locket och låt stå i ugnen 5–6 tim. Köttet ska vara så mört att det går att dra isär med två gafflar när det är klart.

Pulled pork sfs 4

3. Ta ut köttet och dra itu det. Blanda det med såsen och löken i grytan. Smaka av, kanske behövs mer salt. Servera med bröd, en god sallad och crème fraiche.

Pulled pork sfs 3

 

Barbequesås

Såsen innehåller mycket socker och är ganska het!

1 vitlöksklyfta

1 liten gul lök

1 tsk chiliflingor

1 burk krossade tomater, 400 g

11/2 dl rörsocker

1/2 dl mörk sirap

3 msk vitvinsvinäger

1 msk liquid smoke (rökarom)

1 tsk rökt paprikapulver (smoked)

salt och peppar

ev några droppar tabasco

Gör så här

Skala och hacka vitlök och gul lök. Fräs det hackade i en kastrull med lite smör tillsammans med chiliflingorna tills det blir glansigt. Tillsätt övriga ingredienser och låt sakta puttra på svag värme under lock ca 45 min. Såsen kan förberedas dagen innan du gör pulled pork.

* Rökt paprikapulver och liquid smoke (flaska) brukar stå på kryddhyllan i livsmedelsbutiken.

Av Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…