Annons

Annons

Laga lyxig fiskgratäng!

Annons

Vintergratänger 1

Fiskgratäng med räkor, pepparrot & dill

Lyxig fiskgratäng med spritsat potatismos och dilldoftande pepparrotssås. Garnera med handskalade räkor.

4 port

600 g vit fiskfilé

pressad citron

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Pommes duchesse

800 g mjölig potatis

1/2 dl vispgrädde

2 msk rumsvarmt smör

2 äggulor

Pepparrotssås

2 msk smör

3 msk vetemjöl

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1/2 dl spad från fisken

1/2 dl finhackad dill

3 msk finriven färsk pepparrot

700 g oskalade räkor

1 dl riven lagrad ost

Topping

300 g oskalade räkor

citronskivor

dillvippor

Ugn 200°, 250°

 

Gör så här

1. Lägg fisken i en smord ugnsform. Pressa över lite citronsaft och krydda med salt och peppar. Täck formen med folie och stek mitt i ugnen på 200° 12–15 min. Häll av spadet men spara 1/2 dl till såsen.

2. Pommes duchesse: Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka potatisbitarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mosa potatisen och tillsätt grädde, smör och äggulor. Smaka av med salt och peppar.

3.Pepparrotssås: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjöl och späd med grädde, mjölk och fiskspad. Låt såsen koka upp under omrörning och koka samman i ca 5 min. Tillsätt dill och riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Skala räkorna och vänd ner dessa i såsen.

4. Häll såsen över fisken och strö över riven ost. Spritsa eller klicka ut moset runtom formens kanter och gratinera mitt i ugnen på 250° 10–12 min. Ta ut formen.

Skala räkorna och garnera med dem, citronskivor och dill.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(12)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…