Annons

Annons

Läcker tårta med julsmaker

Dela
(12)

Jultårta med choklad och apelsin

Med smak av choklad och apelsin kan det inte bli fel!

Jultårta
12–14 bitar
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2½dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
2 gelatinblad
2 ägg
2 dl strösocker
200 g färskost, t ex philadelphia
2 msk konc apelsinjuice
3 dl vispgrädde
Garnering
apelsin
pepparkakor
granatäpple
Ugn 175°

Annons

Gör så här
1. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt ägg och socker. Sikta i mjölet blandat med kakao och vanilj. Blanda. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min. Låt svalna.
2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 min. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa gulor och socker poröst. Tillsätt färskosten och vispa till en slät smet. Tillsätt juicen.
3. Vispa grädden. Ta gelatinbladen från vattnet och låt dem smälta, gärna över vattenbad. Blanda gelatinen med några matskedar grädde. Rör ner gelatinet i smeten. Vänd i resten av grädden. Vispa vitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner det. Häll smeten ovanpå kakbottnen. Ställ in i frysen minst 4 tim.
4. Låt tina i rumstemperatur minst 1 tim före servering. Garnera.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(12)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…