Annons

Annons

Läcker rotfruktspaj med örter

Härlig vegetarisk paj med morot, palsternacka, purjolök och squash. Bäst blir rotfruktspajen med vällagrad ost i fyllningen.

Rotfruktspaj

4 port

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
3 morötter
2 palsternackor
1 purjolök
1/2 squash

Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl riven lagrad ost
3 msk finhackat kryddgrönt
1/2 dl färdig paprika- el tomatpesto
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Arbeta samman mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt ca 20 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam, och nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

3. Fyllning: Skrubba eller skala morot och palsternacka. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skölj och skär squashen i tunna skivor, gärna med en osthyvel.

4. Förväll morot och palsternacka i lättsaltat vatten. Spola genast av med iskallt vatten och låt rinna av. Fördela morot, palsternacka och purjolök i pajskalet.

5. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen. Lägg squashskivorna omlott runt pajens kant.

6. Grädda mitt i ugnen tills fyllningen är fast och ytan har fått fin färg, 40–45 min.

 

Läs mer

Kantarellpaj med ädelost och bacon

Kycklingpaj med ajvar och bacon

Fläskytterfilé med rostade rotfrukter

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(9)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…