Annons

Annons

Kyckling- och fetaostpaj med soltorkad tomat

Bjud på en matig paj med kyckling, fetaost, spenat och soltorkad tomat! Gott, mättande och festligt.

Dela
(3)

Kyckling- och fetaostpaj

4 port

Deg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
3–4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm citronpeppar
2 msk smör
200 g färsk bladspenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
6 soltorkade tomater

Annons

Äggstanning
4 ägg
3 dl gräddfil
2 dl vispgrädde
2 dl riven lagrad ost
100 g tärnad fetaost
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar

Garnering
persilja

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Deg: Blanda mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Svep in bollen i plastfilm och låt vila svalt i 20 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord eller bakpappersklädd långpanna, ca 30×40 cm. Nagga pajskalet, både botten och kant, med en gaffel. Förgrädda skalet mitt i ugnen, ca 10 min.

3. Fyllning: Putsa kycklingen och krydda runt om. Bryn kycklingen runt om till fin färg i smör. Flytta över kycklingen till en ugnsform och stek vidare mitt i ugnen ca 20 min. Låt vila några min och skär sen i skivor.

4. Ansa spenaten. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök blankt och smidigt i smör utan att det får färg. Tillsätt spenaten och fräs vidare. Sila bort över bliven vätska. Strimla de soltorkade tomaterna.

5. Äggstanning: Vispa ägg, gräddfil, grädde och ost, salta och peppra. Häll hälften i pajskalet och fördela spenat- och lökblandningen ovanpå.

6. Strö över de soltorkade tomaterna, spara några till garnering. Fördela kycklingen i formen. Häll över resten av äggstanningen, peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner ordentligt.

7. Grädda mitt i ugnen tills pajen har stannat och blivit gyllene, ca 40 min. Känn med sticka att den är klar. Garnera med persilja och resterande soltorkade tomater inför servering. Pajen kan ätas både varm, kall och ljummen.

 

Läs mer

Färskpotatispaj med timjan

Lyxig laxcheesecake

Kycklinggratäng med sparris

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…