Annons

Annons

Krämig kantarellpaj

Härlig smak av västerbottensost har denna lyxiga kantarellpaj som passar bra att servera till kräftorna.

Dela
(0)

Krämig kantarellpaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 gul lök
300 g kantareller
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
11/2 dl riven lagrad ost, gärna västerbottens
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Garnering
kantareller
kryddgrönt el gräslök

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör i en skål, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen till en degboll. Svep in degen i plastfilm och låt vila i kylen ca 20 min.

2. Tryck eller kavla ut degen så att den passar en pajform, ca 24 cm i diam. Smörj formen och lägg i pajdegen. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 min mitt i ugnen.

3. Fyllning: Skala och finhacka löken. Rensa kantarellerna och värm i en stekpanna tills vätskan kokat bort. Ta undan några fina hela svampar till garnering. Tillsätt smör och lök i stekpannan och fräs samman i ett par min. Salta och peppra. Häll svampblandningen i pajskalet.

4. Äggstanning: Vispa samman ingredienserna och häll äggstanningen över fyllningen.

5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min eller tills pajen stannat helt och fått fin färg. Garnera med de sparade kantarellerna och kryddgrönt eller skuren gräslök.

 

Läs mer

Piffa till kräftorna

Gott till skaldjur

Härlig paj med kantareller

 

Av Bitte E:son Forsberg

Assistent: Linnéa Eriksson

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…