Annons

Annons

Klassiker! Köttbullar med svampsås

Klassiska köttbullar uppskattas av såväl stora som små. Här serverar vi dem tillsammans med en god svampsås och fluffigt potatismos.

Annons

Köttbullar i svampsås.

4 port

2 skivor vitt formbröd
3/4 dl mjölk
1/2 gul lök
500 g köttfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar
1 msk smör

Svampsås
250 g färsk svamp
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten och sky
1 msk soja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 msk hackad färsk timjan

Servering
potatismos eller -puré
ärter
lingonsylt

 

Gör så här

1. Smula brödet i en skål. Häll över mjölken och låt det svälla ca 10 min. Skala och finhacka löken.

2. Rör ner lök, färs, ägg, salt och peppar. Blanda färsen smidig.

3. Rulla ca 30 runda köttbullar. Stek dem i smör.

4. Sås: Skiva svampen och stek i smöret. Strö över vetemjölet och blanda. Tillsätt grädde och sky. Sjud såsen ca 5 min. Tillsätt soja. Smaka av med salt, peppar och timjan. Blanda ner köttbullarna i svampsåsen och låt allt bli varmt.

5. Servera köttbullarna med potatismos, gröna ärter och lingonsylt.

 

Läs mer:

Klassiskt gott med Wallenbergare

Strömmingsflundror med ansjovis

Frikassé på dillkött

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…