Annons

Annons

Kantarellpaj med ädelost och bacon

Goda smaker av bacon, kantarell och ädelost samsas i denna festliga paj som lätt kan förberedas.

Kantarellpaj med ädelost och bacon

4 port

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 gul lök
200 g spenat
150 g kantareller, frysta el färska
140 g bacon
smör till stekning

Äggstanning
3 ägg
2 dl kesella
2 dl grädde
140 g riven ädelost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Garnering
färsk örtkrydda

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman degen till en degboll. Svep in bollen i plastfolie och lägg svalt i ca 20 min.

2. Kavla ut degen och lägg den i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

3. Fyllning: Skala och finhacka löken. Ansa spenaten och fräs den blank och smidig tillsammans med löken i smör utan att det tar färg. Ta upp och krama ur ev överflödig vätska.

4. Ansa svampen och dela den ev i mindre bitar. Stek svampen i smör tills vätskan försvunnit i pannan. Fördela spenat, lök och svamp i pajskalet.

5. Lägg ut ca 5 av baconskivorna i pajskalet. Stek 2 av baconskivorna till garnering, låt rinna av på hushållspapper, dela i mindre bitar.

6. Äggstanning: Blanda ingredienserna och häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills den stannat och fått fin färg, 30–35 min. Täck ev med folie.

7. Garnering: Strö över de stekta baconbitarna och strö över örtkryddan.

 

Läs mer

Så steker du perfekt bacon

Rotfruktsgratäng med bacon

Lyxiga rullader med bacon

Lax med baconströssel

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(1.31k)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…