Annons

Annons

Kaloriberäknade recept för hela veckan

Vår kaloriberäknade veckomeny innehåller nyttiga recept på maträtter som passar dig som vill gå ner i vikt, eller hålla drömvikten, på ett hälsosamt sätt. Recepten är enkla att följa, mättande och väldigt goda. Det enda den här veckans kaloriberäknade recept snålar med är just kalorierna!

Annons

Pepparrotslax och äppelsallad

 

1. Pepparrotslax och äppelsallad

530 kcal/port

250 g laxfilé i portionsbitar
75 g lätt färskost, tex philadelphia (11 %)
½ dl lätt crème fraiche
2 msk riven färsk pepparrot
1 msk hackad dill
salt, peppar

Äppelsallad
125 g äpple
100 g morot
1–2 tsk citronsaft
1 tsk flytande honung

Till servering
300 g potatis

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Blanda färskost, crème fraiche, pepparrot och dill. Smaka av med salt och peppar. Bred röran på laxfilébitarna och tillaga i ugn, ca 15 min.

2. Äppelsallad: Riv äpple och morot och blanda med citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.

3. Servering: Koka potatisen. Servera laxen med kokt potatis och äppelsallad.

 

Färsbiffar på spett med potatismos

2. Viltfärsspett med parmesanpotatismos

505 kcal/port

½ dl vitt vin
1½ msk ströbröd
1 ägg
½ vitlöksklyfta
1 tsk salt
½ tsk rosmarin
½ tsk salvia
5 krossade enbär
1 krm svartpeppar
300 g viltfärs, tex älg el hjort
1 msk smör

Potatismos
300 g potatis
1 dl mjölk
2 salladslökar
20 g grovriven parmesanost (ca ½ dl)
salt, peppar

Till servering
30 g rucolasallad
ev extra salladslök

 

Gör så här

1. Blanda vin, ströbröd, ägg, finriven vitlök och kryddor i en bunke, låt stå 5 min. Vänd ner färsen och rör till en slät smet. Forma till avlånga biffar och stek i smör. Trä upp på spett vid servering.

2. Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa till ett slätt mos med mjölken. Strimla salladslöken och vänd ner med parmesanen i moset, smaka av med salt och peppar.

3. Lägg spetten på moset och servera med rucola och ev extra salladslök.

 

Lyxig laxpasta

3. Lyxig räkpasta

480 kcal/port

250 g räkor med skal
½ gul lök
50 g rotselleri
½ vitlöksklyfta
½ msk smör
1 msk tomatpuré
½ tsk timjan
svartpeppar
1 dl vitt vin
2 dl vatten
½ fiskbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena ljus redning
2 msk hackad gräslök

Till servering
140 g pasta (okokt vikt)
sallad

 

Gör så här

1. Skala räkorna (spara skalen). Skala och finhacka lök och rotselleri. Fräs räkskal, lök, selleri och finriven vitlök i smör i en kastrull.

2. Tillsätt tomatpuré, timjan och lite peppar. Häll på vitt vin, vatten och buljongtärning, låt sjuda ca 7 min.

3. Sila fonden ner i en ny kastrull och tillsätt grädde. Koka upp och red av med maizena. Lägg i räkor och gräslök.

4. Servering: Koka pastan enl anv på förp. Blanda pastan med såsen och servera med sallad.

 

gryta med kyckling och korv

4. Gryta med kyckling och korv

445 kcal/port

125 g kycklinglårfilé
125 g kryddstark korv (17 %)
1 grön paprika
½ msk smör
1 msk tomatpuré
½ tsk paprikapulver
½ tsk oregano
3 dl vatten
1 msk konc kycklingfond
½–1 msk maizena ljus redning
10 syltlökar
1 msk hackad persilja
salt, svartpeppar

Till servering
1 dl ris (okokt mått)
grönsallad

 

Gör så här

1. Strimla kycklingen, skiva korven. Kärna ur och strimla paprikan.

2. Stek kyckling och korv i smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och kryddor och stek ytterligare ett par min.

3. Tillsätt vatten och fond. Låt sjuda ca 10 min med lock.

4. Red av med maizena. Vänd ner paprika, syltlök och persilja. Smaka av med salt, peppar och ev mer paprikapulver.

5. Servering: Koka riset enl anv på förp. Servera grytan med kokt ris och grönsallad.

 

Blomkålssoppa

5. Blomkålssoppa med örtbaguette

500 kcal/port

½ gul lök
100 g potatis
½ msk smör
½ dl vitt vin
4 dl vatten
300 g blomkål i buketter
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
salt, peppar
1 msk hackad dill

Örtbaguette
100 g baguette
2 msk mjukt smör
½ pressad vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dill
150 g små tomater i olika färger
1/4 rödlök

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Hacka löken. Skala och tärna potatisen. Fräs löken i smör tills den mjuknat, utan att den får färg. Tillsätt potatisen och stek ytterligare en stund. Häll på vin och vatten. Lägg i blomkål och buljong. Sjud under lock ca 15 min.

2. Tillsätt grädde och mixa soppan slät. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt och peppar och vänd ner dillen.

3. Örtbaguette: Dela baguetten i två bitar och skär upp dem. Blanda smör, vitlök och örter och bred på brödets alla sidor. Lägg brödet på en plåt med bakpapper och rosta i ugn, ca 10 min.

4. Dela tomaterna och skär löken i tunna skivor. Fördela tomat och lök i baguetterna. Servera till den varma soppan.

 

Recepten är beräknade för två personer.

 

Läs mer:

Lyxig och lätt halloumiburgare

Nyttigare pizza med skinka och ägg

6 grötrecept du måste testa

 

Av Carolina Soudah

Foto: Eva Hildén Smith

Läs också:

Dela
(158)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…