Annons

Annons

Kaloriberäknad vardagsmat för hela veckan

Vår kaloriberäknade veckomeny bjuder på vardagsmat med ingredienser som hör julen till. Recepten är som vanligt lättlagade, nyttiga och goda. Får vi fresta med halloumisallad med fikon och grönkål eller en kardemummadoftande kyckling-
gryta med apelsinsallad

Dela
(58)

kaloriberaknad-veckomeny-2

Kycklinggryta med apelsinsallad.

1. Kardemummakyckling med apelsinsallad

490 kcal/port

300 g kycklinglårfilé
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk smör
1 krm kardemummakärnor
1 tsk sambal oelek
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 msk konc kycklingfond
1 dl matyoghurt 8 %
salt, svartpeppar
2 salladslökar

Annons

Apelsinsallad
2 apelsiner
2 dl finstrimlad rödkål
½ tsk honung

Till servering
1 dl ris (okokt mått)

 

Gör så här

1. Skär kycklingen i bitar.

2. Finhacka lök och vitlök och fräs i smör i en panna tills den mjuknat. Tillsätt grovmortlad kardemumma, sambal, vinäger och tomatpuré. Fräs ca 2 min till. Tillsätt kyckling, vänd runt med det frästa och häll på vatten och fond. Låt sjuda 20 min med lock.

3.Vänd ner yoghurt och smaka av med salt och peppar.

4. Apelsinsallad: Skär apel-
sinerna i filéer och ta vara på 
saften. Blanda med rödkål, 
honung och ev salt och peppar.

5. Servering: Koka riset enl anv på förp. Strö strimlad salladslök och ev lite kardemumma över grytan och servera sallad och
ris till.

 

kaloriberaknad-veckomeny-4

Stekt halloumi i en matig sallad med bland annat fikon.

2. Honungsstekt 
halloumi och fikon

500 kcal/port

1 dl helt matvete
100 g färsk grönkål
1+1 tsk olivolja
1 krm flingsalt
svartpeppar
150 g halloumi
1 repad kvist färsk rosmarin
1 tsk flytande honung
2 färska fikon

 

Gör så här

1. Koka matvetet enl anv på förp.

2. Repa grönkålen från de grövsta stjälkarna och dela i bitar. Krama kålen med 1 tsk olja och salt i en skål så kålen mjuknar lite. Krydda med svartpeppar.

3. Tärna halloumin. Stek i 1 tsk olja i en stekpanna till fin färg med rosmarinen. Ringla över honungen och blanda runt mot slutet.

4. Blanda matvete, grönkål och halloumi. Toppa med klyftade fikon.

 

kaloriberaknad-veckomeny

Mättande omelett med lax och grönkål.

3. Grönkålsomelett med rökt lax

450 kcal/port

4 ägg
2 msk vatten
2 krm salt
svartpeppar
2 dl grovhackad färsk grönkål (ca 30 g)
1 msk smör
100 g rökt lax i skivor
½ granatäpple, kärnorna

Till servering
80 g bröd

 

Gör så här

1. Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar.

2. Stek hälften av kålen i hälften av smöret i en medelstor stekpanna, salta och peppra lätt då kålen mjuknat lite.

3. Häll över hälften av äggsmeten och stek till en omelett.

4. Upprepa med resten av kålen och äggsmeten så du får två 
omeletter.

5. Fördela laxen och granat-
äppelkärnorna på omeletterna och servera med bröd.

 

kaloriberaknad-veckomeny-3

Servera rostade morötter till julskinkan. Det är nyttigt, gott och mättande.

4. Rostade morötter med skinka

400 kcal/port

400 g morötter
½ dl panko ströbröd
1 msk finhackad persilja
1 tsk finhackad färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
2 krm flingsalt
1 msk smält smör
Saffransyoghurt
1 dl matyoghurt 8 %
¼ krm saffran
½ tsk honung

Till servering
200 g tunna skivor julskinka

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skala och dela morötterna till sneda skivor. Lägg på en plåt med bakpapper.

2. Blanda ströbröd, örter, finhackad vitlök och salt. Strö blandningen över morötterna och ringla över smöret. Dra några varv med pepparkvarnen över morötterna och gratinera i ugnen ca 25 min.

3. Saffransyoghurt: Blanda ingredienserna, smaka av med salt. Servera såsen till skinka och morötterna.

 

kaloriberaknad-veckomeny-1

Torsken blir supergod när vi toppar den med baconströssel.

5. Baconströsslad torsk

410 kcal/port

2 bitar torskrygg à 125 g
3 dl vatten
1½ msk salt
1 tsk smör

Mos
300 g skalad potatis, mjölig sort
100 g blomkål
1 dl gröna ärter
1½ msk smör
salt, svartpeppar

Baconströssel
2 skivor bacon
1 msk panko ströbröd
1 msk hackad dill

 

Gör så här

1. Tina torsken om den är fryst. Blanda vatten och salt och lägg ner torsken i lagen ca 10 min. Ta upp och torka av väl. Stek i smör vid servering (innertemp 52°).

2. Mos: Koka potatisen i saltat vatten 15 min. Lägg ner blomkålen delad i buketter, koka 
5 min. Lägg ner ärterna, låt få ett uppkok och häll av vattnet. Krossa till ett grovt mos med smöret. Smaka av med salt och peppar.

3. Baconströssel: Stek baconskivorna i en torr het panna tills de är krispiga. Låt rinna av på papper och hacka fint. Blanda bacon, ströbröd och dill.

4. Servera torsken med moset och strö över strösslet.

Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

Därför är julens kryddor så nyttiga för dig

Gröt = nyttig och supergod frukost 

Ät rätt mat för din ålder

 

Av Carolina Soudah

Foto: Eva Hildén Smith


Läs mer om:

Dela
(58)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…