Annons

Annons

Kaloriberäknade recept för hela veckan

Det behöver inte vara svårt att laga läcker och hälsosam mat. Följ våra lättlagade recept så kan du snart duka upp en riktig festmåltid – hela veckan! Här är 5 kaloriberäknade recept för en nyttig och hälsosam vecka.

Annons

Wokade grönsaksnudlar

1. Wokade grönsaksnudlar

440 kcal/port

120 g risnudlar (okokt vikt)
½ salladskålshuvud, gärna sallarossa (ca 250 g)
1 röd paprika
½–1 röd chili
1 vitlöksklyfta
½ msk sesamolja
½ msk rapsolja
ca 1 msk japansk soja
finrivet skal och saft av ½ lime
2 strimlade salladslökar
½ dl grovhackade cashewnötter, naturella (30 g)
färsk koriander

1. Koka nudlarna enl anv på förp. Spola dem kalla. Klipp några gånger i nudlarna så blir de lättare att woka.

2. Skölj och strimla kålen. Kärna ur och strimla paprikan. Skiva chilin tunt och riv vitlöken. Stek alla grönsaker i en wokpanna eller stor stekpanna i sesam- och rapsolja. Låt nudlarna steka med efter en stund.

3. Smaka av med soja, skal och saft från limen.

4. Tillsätt salladslök. Toppa med nötter och koriander.

 

Kyckling och gräddig grönkål

2. Kyckling och gräddig grönkål

500 kcal/port

2 kycklingfiléer (à 150 g)
1 tsk smör
salt, svartpeppar
½ dl finriven parmesanost (20 g)

Grönkål
200 g färsk grönkål
1½ dl av kokvattnet
1 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena ljus redning
salt, peppar
2 krm finriven muskotnöt
½ dl finriven parmesanost (20 g)

Till servering
60 g baguette

Ugn 200°

 

1. Bryn kycklingen i smör, salta och peppra. Lägg i en ugnsform, strö över osten och stek klart i ugn, 15–20 min till en innertemp på 67 .

2. Grönkål: Ta bort kraftiga stjälkar från grönkålen. Förväll kålen 5 min i saltat vatten. Ta undan 1½ dl av kokvattnet. Låt kålen rinna av väl och hacka grovt.

3. Koka upp vattnet du sparade med grädde och maizena, under omrörning. Smaka av med salt, peppar och muskot. Vänd runt kål och ost i gräddblandningen. Servera med bröd.

 

Lammrostbiff med sås

3. Lammrostbiff med körsbärssås

480 kcal/port

250 g lammrostbiff
½ msk smör

Sås
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten tärnad morot
½ msk smör
½ msk tomatpuré
1 tsk farinsocker
1½ dl rött vin
1½ dl vatten
1 msk konc kalvfond
10 urkärnade körsbär (frysta, tinade)
1 msk hackad färsk timjan
salt, peppar

Till servering
300 g potatis
1 msk finskuren gräslök
150 g haricots verts

Ugn 225°

 

1. Sås: Skala, hacka och fräs lök, vitlök och morot i smör i en kastrull tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och socker och fräs lite till. Häll på vin, vatten och fond. Låt sjuda ca 10 min.

2. Mixa såsen slät med stavmixer. Lägg i delade körsbär och timjan, sjud ett par min till, salta och peppra.

3. Servering: Baka potatisarna hela i ugn, ca 30 min. Dela och strö över gräslök vid servering. Koka bönorna 3 min i saltat vatten.

4. Stek köttet i smör till önskad stekgrad.

 

Örtig tomatsoppa

4. Örtig tomatsoppa

460 kcal/port

½ gul lök
½ vitlöksklyfta
½ msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl kokta kikärter
salt, svartpeppar
2 krm strösocker

Till servering
125 g mozzarellaost
2 msk hackade färska örter, tex dragon, gräslök & dill
100 g baguette

 

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning. Låt sjuda 5 min.

2. Tillsätt kikärter, koka upp och smaka av med salt, peppar och lite socker.

3. Servering: Skär mozzarellaosten i tärningar och blanda med örterna. Lägg i soppan precis vid servering. Servera med baguette.

 

Räk- och grönsakscrêpes

5. Räk- och grönsakscrêpes

490 kcal/port

Crêpes
¾ dl vetemjöl
1½ dl lättmjölk
1 ägg
1 krm salt
2 tsk smör

Fyllning
½ litet blomkålshuvud (150 g)
2 tomater
½ purjolök
½ msk smör
1 tsk hel kummin
½–1 tsk paprikapulver (ej stark)
salt, svartpeppar
1 dl gröna sojabönor (frysta)
½ dl vatten
150 g skalade räkor
1 msk hackad persilja

Till servering
1 dl finriven parmesanost (40 g)

 

1. Crêpes: Vispa ihop alla ingredienser förutom smöret. Grädda 2 stora pannkakor i 1 tsk smör vardera.

2. Fyllning: Skär blomkålen i små buketter och koka dem precis mjuka i lättsaltat vatten.

3. Tärna tomaterna. Skölj och skiva purjolöken. Stek tomat och purjolök i smör. Smaksätt med kummin, paprikapulver, salt och peppar. Tillsätt blomkål, bönor och vatten, låt koka ihop. Vänd ner räkor och persilja.

4. Fyll pannkakorna med röran och strö över parmesanost vid servering.

 

Recepten är beräknade för 2 personer. 

 

Läs mer:

Gröt – trendigt, nyttigt och gott

Nyttig mat för hela veckan

Rätt mat och motion för din ålder

 

Av Carolina Soudah

Foto: Kent Jardhammar

 

Läs också:

Dela
(220)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…