Annons

Annons

Kaloriberäknade recept för hela veckan

Vi bjuder på smakrik, lättlagad och supergod smalmat för hungriga! Recepten är kaloriberäknade och passar dig som vill tänka på både vikten och välmåendet.

Dela
(176)

nyttig-veckomeny-3

Nyttig sallad med jordnötter.

1. Thailändsk sallad med jordnötter

440 kcal/port

1 dl ris (okokt mått)
250 g broccoli
1 dl frysta gröna sojabönor
1 morot
½ rödlök
½ kruka koriander
2 msk salta jordnötter

Marinad
1 dl vatten
2 msk ättiksprit (12 %)
1½ msk ljus sirap
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
1 röd chili, finhackad
1 msk riven färsk ingefära
salt

Annons


Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp.

2. Marinad: Blanda vatten, ättiksprit, sirap, fisksås och olja. Rör ner chili och ingefära. Smaka av med salt.

3. Skär broccolin i buketter. Skala broccolistjälken och skär i tunna skivor, lägg skivorna i marinaden.

4. Koka buketterna i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt sojabönorna koka med 1 min på slutet så att de tinar. Låt rinna av och rör ner i marinaden.

5. Skala och hyvla moroten på längden på mandolin eller med potatisskalare och lägg i kallt vatten fram till serveringen. Skala och strimla löken tunt och blanda ner i marinaden.

6. Fördela riset i 2 skålar. Lägg upp grönsakerna i högar på riset och ringla över den marinad som finns kvar. Toppa med koriander och jordnötter.

 

nyttig-veckomeny-1

Spännande smaker i en form.

2. Exotisk köttfärspaj

475 kcal/port

½ gul lök
250 g nötfärs
1 msk smör
½ tsk salt
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk curry
1 msk mango chutney
½ dl sultanrussin el vanliga

Äggstanning
1½ dl mjölk
2 ägg
½ tsk gurkmeja
salt, svartpeppar
2 msk riven ost (17 %)

Tillbehör
sallad

Ugn 200°

Gör så här

1. Skala och hacka löken. Fräs lök och färs i smör med kryddor. Tillsätt chutney och russin. Smaka av och bred ut i en ugnsform.

2. Äggstanning: Vispa ihop mjölk, ägg och gurkmeja, salta och peppra. Häll den över färsen, strö på osten och tillaga i ugn, ca 30 min. Servera med sallad.

nyttig-veckomeny-4

Läcker tonfisksallad som mättar bra.

3. Tonfisksallad med krutonger

475 kcal/port

2 skivor rostat bröd, gärna levain (80 g)
150 g små tomater
1 avokado
35 g blandad sallad

Tonfiskröra
1 burk tonfisk i vatten
1 dl lätt crème fraiche
2 msk riven parmesanost
2 msk lättmajonnäs
½–1 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 msk kapris
salt, svartpeppar

Gör så här

1. Tonfiskröra: Låt tonfisken rinna av ordentligt i en sil. Mixa med crème fraiche, parmesanost, majonnäs, citronsaft och senap. Hacka kaprisen grovt och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.

2. Rosta brödet och skär i tärningar. Dela tomaterna och skiva avokadon. Lägg upp sallad, tomat och avokado. Lägg på tonfiskröran och strö brödtärningarna över, salta och peppra.

nyttig-veckomeny-5

Lyxigt gott med lax och grönsaker i paket.

4. Laxpaket i ugn

505 kcal/port

250 g laxfilé i portionsbitar
salt, svartpeppar
½ fänkål
100 g små tomater
3 salladslökar

Aromsmör
30 g smör, mjukt
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
½ finriven vitlöksklyfta
1 krm flingsalt

Till servering
300 g kokt potatis
citronklyftor

Ugn 200°

Gör så här

1. Blanda ihop aromsmöret. Salta och peppra laxen och skär en skåra i laxbiten, lägg sedan i smöret.

2. Lägg upp 2 aluminiumfolieark. Skiva fänkålen tunt och fördela på mitten av foliearken, lägg på laxen. Dela tomaterna och strimla salladslöken. Lägg dem på laxen, vik ihop folien till paket. Tillaga i ugn, ca 25 min.

3. Servera med kokt potatis och citronklyftor.

nyttig-veckomeny-2

Kycklingfilé med spännande tillbehör.

5. Kyckling med aprikosröra

510 kcal/port

250 g kycklingfilé, tunnskivad
½ msk smör

Aprikosröra
1½ dl lätt crème fraiche
finrivet skal av 1 citron
½–1 tsk spiskummin
5 torkade aprikoser, finhackade

Till servering
300 g potatis
1 tsk olja
salt, svartpeppar
½ gurka i stavar

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Klyfta potatisen, lägg på plåt med bakpapper, blanda med olja, salta och peppra och stek i ugn, ca 25 min.

2. Aprikosröra: Blanda crème fraiche, citronskal, spiskummin och aprikos, smaka av med salt och peppar.

3. Stek kycklingen i smör, salta och peppra ordentligt. Servera med klyftpotatis och gurka, som kan dippas i aprikosröran.

OBS! Alla recept är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

Banta med bröd – testa vår succémetod

10 recept som får kilona att rasa

Tacobollar med guacamole 

 

Av Carolina Soudah

Foto: Eva Hildén Smith


Läs mer om:

Dela
(176)




Annons


Annons

Laddar nästa sida…