Annons

Annons

Kaloriberäknade recept för en hel vecka

Veckans 5 smala och kaloriberäknade recept är nyttiga, mättande och framför allt goda. Vår veckomeny är perfekt för dig som antingen vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt eller helt enkelt bara äta läcker vardagsmat som gör gott.

Annons

Ugnsbakad kyckling

1. Ugnsbakad kyckling med spenatpotatis

415 kcal/port

2 kycklingfiléer à 150 g
4 soltorkade tomater i olja
salt, svartpeppar

Spenatpotatis
½ finhackad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
200 g färsk spenat
300 g skalad, kokt potatis

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Skär ett snitt i sidan på kycklingfiléerna så att de nästan delas. Hacka tomaterna och lägg i fickan. Ta lite av oljan från tomaterna och gnid in kycklingen med. Salta och peppra rikligt. Lägg i ugnsform och stek i ugn, ca 20 min.

2. Spenatpotatis: Fräs vitlöken i olivolja i en stekpanna men låt den inte få färg. ”Smält ner” spenaten i pannan. Skär potatisen i bitar och vänd ner i spenaten. Smaka av med salt och peppar.

 

Grönsaksfritters i pitabröd

2. Grönsaksfritters i pitabröd

535 kcal/port

150 g morot
½ gul lök
150 g squash
1 ägg
2 msk hackad persilja
¾–1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
svartpeppar
1½ msk rapsolja till stekning

Till servering
2 pita- el tortillabröd à 60 g
krispig sallad
150 g småtomater
1 dl matyoghurt (8 %)
½ vitlöksklyfta

 

Gör så här

1. Skala och riv morot och lök grovt, lägg i en bunke. Riv squashen grovt, pressa ut vätskan och lägg squashen i bunken. Blanda ner ägg, persilja, mjölet blandat med bakpulvret, salt och lite peppar.

2. Värm en stekpanna med olja och klicka i smeten till små biffar, platta till lite. Stek till fin färg.

3. Servera med pitabröd, sallad, tomater och yoghurt smaksatt med finriven vitlök och salt.

 

Souvlaki med grekisk sallad

3. Souvlaki med grekisk sallad

460 kcal/port

250 g fläskfilé el lammstek
2 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Till servering
400 g tomater, olika sorter
10 cm gurka
½ rödlök
75 g fetaost
½ msk olivolja
färskpressad citronsaft

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skär köttet i kuber. Blanda olivolja, citronsaft, finriven vitlök och kryddor till en marinad. Marinera köttet i rumstemperatur ca 30 min.

2. Trä upp köttet på spett (blötlagda om träspett), salta och peppra lite till. Stek köttet runt om till fin färg. Stek klart i ugn, 5-10 min.

3. Gör en sallad på tomater, gurka, rödlök och fetaost. Ringla på olivolja, salta och peppra. Pressa över lite citronsaft vid bordet. Servera till spetten.

 

Falukorv och stuvad vitkål

4. Falukorv och stuvad vitkål

535 kcal/port

250 g falukorv
1 tsk smör

Stuvad vitkål
300 g vitkål
1 msk smör
1½ msk vetemjöl
2½ dl mjölk
2 krm salt
lite vitpeppar
1 msk hackad dill

 

Gör så här

1. Stuvad vitkål: Skär vitkålen i 2 cm stora bitar. Fräs kålen i smöret utan att den tar allt för mycket färg, gärna i en teflonkastrull.

2. Strö över mjölet, fräs lite till under omrörning. Häll i mjölken, lite i taget, och låt koka upp. Sjud under lock, rör då och då. Smaka av med salt och peppar, vänd ner dillen.

3. Skiva korven, skär ett litet snitt i sidan och stek i smör till fin färg.

 

Lyxiga laxburgare

5. Lyxiga laxburgare

555 kcal/port

3 msk vitt vin
2 msk ströbröd
1 litet ägg
½ tsk salt
250 g laxfilé
finrivet skal av ½ citron
½ dl hackad dill
20 g grovriven parmesan (ca ½ dl)
1 msk smör

Till servering
2 skivor lantbröd à 35 g
2 msk lättmajonnäs
finrivet skal av ¼ citron
lite citronsaft
salladsblad
1 tomat
rödlök

 

Gör så här

1. Blanda vin, ströbröd, ägg och salt i en bunke, låt stå 5 min. Hacka under tiden laxen i riktigt små bitar.

2. Blanda ner lax, citronskal, dill och parmesan i bunken. Rör till en slät färs. Forma 2 burgare och stek i smör på medelvärme. De måste vara väl stekta innan de vänds så att de inte går sönder.

3. Servering: Rosta brödet. Smaksätt majonnäsen med citronskal och -saft.

4. Bygg burgare på bröden med salladsblad, laxburgare, majonnäs, tomat och rödlök skuren i ringar.

 

Recepten är beräknade för två personer.

 

Läs mer:

Gör din egen vitaminshot med ingefära

Indisk fiskgryta på bara 20 minuter

Falukorv i ugn med rostade rotfrukter 

 

Av Carolina Soudah

Foto: Eva Hildén Smith

Läs också:

Dela
(232)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…