Annons

Annons

Maten som får dig att hålla vikten

Gott, nyttigt och kalorisnålt! Det är vår kostexpert Carolinas melodi när det kommer till mat. Festa på ugnsbakad honungskyckling, gyllenstekta linsbollar och lax med dillcréme – smalmat när den är som bäst!

Dela
(80)

Linsbollarna mättar fint tillsammans med den gräddkokta spenaten. Bild: Eva Hildén Smith

1. Linsbollar och gräddkokt spenat

515 kcal/port

1 förp kokta röda linser, à ca 290 g

½ gul lök, finhackad

1 ägg

½ dl ströbröd

2 msk vetemjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm malen kryddpeppar

Annons

2 msk hackad persilja

1 msk smör till stekning

Till servering

70 g babyspenat

1 tsk smör

½ dl matlagningsgrädde

300 g kokt potatis

½ dl rårörda lingon

 

Gör så här

1. Skölj linserna och låt dem rinna av ordentligt i en sil. Lägg dem i en bunke med lök, ägg, ströbröd och mjöl blandat med bakpulver och kryddor. Rör/mosa samman till en smet.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Vänd ner persiljan och forma till 20 bollar med vattensköljda händer. Stek runtom i smör tills de har fin färg, ca 7 min.

3. Fräs spenaten i smör. Salta, peppra och häll på grädden.

4. Servera bollarna med potatis, spenat och lingon.

 

ugnsbakad-kyckling-recept

Att ugnsbaka kyckling är så lätt och blir så gott. Bild: Eva Hildén Smith

2. Ugnsbakad honungskyckling

475 kcal/port

300 g kycklinglårfiléer

1 röd paprika

½ squash

salt och peppar

Glaze

1 msk smör

2 msk honung

1 tsk japansk soja

1 tsk vinäger

½ tsk chiliflakes

Till servering

1 dl ris (okokt mått)

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp.

2. Lägg kycklinglårfiléerna i en ugnsform. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar och skiva squashen i 2 cm skivor och dela. Lägg grönsakerna i formen. Salta och peppra. Tillaga i ugn ca 10 min.

3. Glaze: Smält smöret i en liten kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Pensla kycklingen med glaze och tillaga i 5 min till. Pensla en sista gång och tillaga ytterligare 5 min.

4. Servera kycklingen med riset.

 

Inkokt lax är en klassiker vi aldrig tröttnar på! Bild: Eva Hildén Smith

3. Inkokt lax med dillcrème

550 kcal/port

300 g laxfilé, i kuber

Lag

5 dl vatten

3 msk vitvinsvinäger

1 tsk salt

1 lagerblad

5 kryddpepparkorn

1 morot

½ rödlök

3 dillstjälkar

Dillcrème

1 dl lätt-crème fraiche

2 msk lättmajonnäs

½ dl hackad dill

salt och peppar

Till servering

300 g kokt potatis

grönsallad

 

Gör så här

1. Lag: Koka upp vatten, vinäger och kryddor. Skala och skiva moroten, skala och klyfta rödlöken. Lägg ner i lagen med dillen och koka upp igen.

2. Lägg laxen i en form och häll lagen över. Täck med plastfolie och låt svalna, låt sedan kallna helt i kyl.

3. Dillcrème: Blanda ingredienserna. Salta och peppra.

4. Häll av spadet från laxen och servera med potatis, dillcrème och sallad.

 

Att servera färsbiffarna med rostade rödbetor blir supergott. Bild: Eva Hildén Smith

4. Färsbiffar med rostade rödbetor

560 kcal/port

250 g nötfärs, 10 %

2 msk ströbröd

2 msk chilisås

½ msk japansk soja

1 tsk sesamolja

1 finriven vitlöksklyfta

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

½ msk smör till stekning

Rostade rödbetor

500 g färska rödbetor

½ msk olivolja

flingsalt

35 g småbladssallad

1 msk pumpakärnor

1 msk solroskärnor

Dressing

1 msk olivolja

finrivet skal av ½ lime

½–1 msk pressad limesaft

1 tsk flytande honung

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Rödbetor: Skala och klyfta rödbetorna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja, salta. Rosta i ugn ca 25 min.

2. Blanda färs, ströbröd, chilisås, soja, sesamolja och vitlök. Salta och peppra.  Forma till 6 biffar. Stek i smör ca 7 min.

3. Dressing: Blanda ingredienserna, salta och peppra.

4. Varva salladsblad med rödbetor och pumpa- och solroskärnor. Ringla dressingen över och servera med biffarna.

 

skinkpasta-recept

Salviasmör passar perfekt till pasta. Bild: Eva Hildén Smith

5. Salviadoftande skinkpasta

530 kcal/port

120 g pasta (okokt vikt)

färska salviablad

1 msk smör

100 g rökt skinka

150 g broccolibuketter

svartpeppar

Salviasmör

30 g smör, mjukt

25 g grovriven parmesanost (ca ½ dl)

1 msk hackad färsk salvia el

1 tsk torkad

1 nypa flingsalt

 

Gör så här

1. Salviasmör: Blanda smör, parmesan, salvia och salt. Rulla in smöret i plastfolie. Låt ligga i frysen ca 20 min.

2. Koka pastan enl anv på förp. Stek salviabladen krispiga i smöret. Lägg på hushållspapper.

3. Strimla skinkan. Dela broccolin i små buketter. Koka dem ca 2 min i saltat vatten.

4. Blanda pastan med skinka och broccoli. Lägg upp på tallrikar och riv över det frysta smöret. Toppa med salvia och peppar.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs också:

Banta med bröd – ny succémetod 


Läs mer om:

Dela
(80)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…