Annons

Annons

Tomat- och skinkpaj i långpanna

Skinka och tomat är en klassiskt god pajkombination. Och när det blir många till fest är paj i långpanna perfekt!

Dela
(811)

Klassisk kalaspaj med tomater och skinka

8–10 port

Deg
9 1/2 dl vetemjöl
375 g smör
ca 8 msk kallt vatten

Äggstanning
8 ägg
4 dl kesella
3 dl grädde
4 dl riven lagrad ost el mozzarellaost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fyllning
8 tomater, gula & röda
250 g skinka i hel bit
2 rödlökar
1 dl finhackad persilja

Annons

Garnering
1 pkt bacon, 140 g
gräslök

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Blanda snabbt ihop mjöl och smör för hand el i en stor matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Svep in degen i plastfilm och lägg den kallt i 30 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord el bakpappersklädd långpanna, ca 30×40 cm. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 10 min.

3. Äggstanning: Vispa samman ingredienserna.

4. Fyllning: Skiva tomaterna. Strimla eller tärna skinkan. Skala och finhacka lökarna. Fördela tomater, skinka, rödlök och persilja i pajskalet.

5. Häll äggstanningen över, peta med en gaffel så att den rinner ner. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills den stannat och fått fin färg, 30–35 min. Känn med sticka att pajen är klar.

6. Klipp baconet i mindre bitar och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Strö bacon över pajen vid serveringen och klipp över lite gräslök.

 

Läs mer

Gyllene kantarellpaj

Snabba pajen med tomat & salami

Paj med fyra sorters ost

 

Av Bitte E:son Forsberg, Janet Gustavsson och Ellinor Varady

Foto: Anders Norrsell och Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(811)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…