Annons

Annons

Julens godaste fruktkaka

Dela
(9)

Julig fruktkakaBlanda olika sorters torkad frukt och låt den dra i apelsinjuice några timmar så får kakan extra mycket smak.

Julens godaste fruktkaka
ca 20 skivor
100 g torkade fikon
50 g torkade katrinplommon
1 dl torkade tranbär
1½ dl russin
rivet skal av 1 apelsin
1½ dl pressad apelsinsaft
200 g smör, mjukt
2½ dl strösocker
4 ägg
100 g nötter och/eller mandel
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Ev dekoration
ca 1 apelsin
Ugn 175°

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Gör så här
1. Skär fikon och katrinplommon i bitar. Lägg all den torkade frukten i en burk. Tillsätt apelsinskal och -saft. Låt stå några tim, gärna över natten.
2. Rör smör och socker ljust och smidigt. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning.
3. Hacka nötter och mandel grovt. Blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med frukten i sitt spad. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 1,75 liter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim och 10 min. Låt stå minst 5 min innan du stjälper upp den. Dekorera ev med apelsinskivor.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman

Recept på fler goda mjuka kakor:

Pepparkaksrutor med krämig glasyr

Nöt- och kolafylld vetekaka

Läcker chokladkaka

 


Läs mer om:

Dela
(9)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…