Annons

Annons

Jag vann kampen mot benskörhet!

Anne-Marie har verkligen plågats av benskörhet. Kotorna trycktes ihop så pass att hennes längd minskade med 9 cm! När vändningen kom vågade hon knappt tro att det var sant. Nu visar mätningarna att hennes benskörhet är borta!

Dela
(50)

 

Anne-Marie Bergabo har vunnit kampen mot benskörhet

Fri från benskörhet! Promenaderna vid havet i Vejbystrand betyder mycket för Anne-Marie Bergabo.

Anne-Marie Bergabo, 80, svalkar sig i det långgrunda havet vid Vejbystrand i nordvästra Skåne. Att hon kan göra det är nästan ett mirakel. Kampen mot benskörheten har varit lång.

—Det fanns en tid när jag inte ens kunde åka buss. Det gjorde för ont när vi åkte över ett gupp, säger hon.

Annons

Hennes problem började när hon arbetade som distriktssköterska med tunga lyft.

—Jag fick en arbetsskada. En patient skulle bli flyttad till en rullstol och jag gjorde det själv, men ryggen klarade inte vridningen, berättar hon.

Gilla Hemmets på Facebook

Efter den händelsen hopade sig nya bekymmer successivt. Rygg, knän och handleder – skadorna och frakturerna blev många under de kommande åren.

—Det var ett handikappat liv under lång tid. Smärtorna påverkade min tillvaro fruktansvärt mycket, säger hon.

Anne-Marie anade i efterhand var felet låg, men det var inte förrän hon fick komma till en osteoporosmottagning och fick mätt sin bentäthet som allting vände. Då hade hennes kroppslängd hunnit minska från 170 till 161 cm på grund av kotkompressioner!

—Läkaren blev alldeles förskräckt. Men hon hjälpte mig till ett nytt liv med sin behandling. Efter bara fem månader var jag mycket bättre.

Behandlingen bestod av Protelos, ett läkemedel som både hämmar skelettnedbrytningen och bygger upp benvävnaden. Det tog hon på fastande mage varje kväll i fem år som ett pulver upplöst i vatten. Anne-Marie fick också kalktabletter, D-vitamin och kostråd att äta massor av fisk. Hon fick också tydliga rekommendationer om att röra på sig, stampa, dansa, promenera och träna balansen.

—Jag började gå på Friskis & Svettis trots att jag inte kunde lägga mig ner på golvet. Efter ett halvår klarade jag det också. Och jag kunde lägga mig i sängen utan att det gjorde ont, det var en helt fantastisk upplevelse!

Protelos i pulverform är inte aktuellt längre. Sedan ett drygt år behandlas Anne-Marie i stället med läkemedlet Prolia som gör hennes benvävnad starkare och minskar risken för benbrott. Hon får den nya medicinen via spruta, som en injektion under huden en gång i halvåret. (Läs mer om Prolia i faktarutan här nedan)

Hon gymnastiserar också en halvtimme för öppet fönster varje morgon, och går på gruppgympa en gång i veckan. Och hon är aktiv i flera körer, det känns bra att få stå upp och sjunga efter alla år. Och det bästa av allt – regelbundna mätningar visar att hennes benskörhet är borta!

—Jag kämpar på och njuter av livet med min lilla pudel. Vi tar härliga promenader vid havet och trollskogen i Vejbystrand. Man får aldrig ge upp!

 

 

Stärkande behandlingar mot benskörhet

 

Prolia – nytt läkemedel med antikroppar som innehåller proteinet denosumab. Medlet hindrar funktionen hos ett annat, nedbrytande, protein och motverkar förlust av benmassa och gör benvävnaden starkare. Används vid benskörhet hos kvinnor efter klimakteriet för att minska risken för frakturer i ryggrad, höft och andra ben. Ges via spruta under huden var 6:e månad. Parallellt med behandlingen ordineras också extra tillskott av kalk och vitamin D.

Bisfosfonater – minskar nedbrytningen av ben genom att hämma de celler i skelettet som bryter ner benvävnad. Tas i tablettform, men kan också ges i dropp. Exempel är Alenat, Alendronat, Fosamax och Fosavance, som även innehåller D-vitamin.

Strontium – grovkornigt pulver som rörs ut i vatten. Liknar kalcium, byggs in i skelettet och minskar nedbrytningen av ben. Förskrivs under namnet Protelos.

Östrogen – det kvinnliga könshormonet, påverkar omsättningen av benvävnad. Minskar samband med klimakteriet vilket kan leda till att skelettet bryts ner. Behandling med östrogen bidrar till att benmassan bevaras.

Parathormon, PHT – hormon från bisköldkörtlarna som används i sprutform mot svår benskörhet. Stärker skelettet genom att stimulera de celler som bygger upp benvävnad. Heter som läkemedel Forsteo eller Preotact.

 

Vem riskerar att få benskörhet?

1. För mycket stillasittande.

2. Rökning.

3. Överkonsumtion av alkohol.

4. Vissa mediciner kan tunna ut skelettet, t ex kortison i hög dos.

5. Naturligt åldrande – skelettet blir skörare en bit upp i åren.

6. Sjukdomar – reumatism är ett exempel, överkänslighet mot gluten ett annat.

7. Ärftliga faktorer.

Rökning, alkohol och stillasittande = tre riskfaktorer för benskörhet.

Rökning, alkohol och stillasittande = tre riskfaktorer för benskörhet.

Så håller du dig frisk!

Äta rätt

Se till så att intaget av protein, kalk och D-vitamin blir tillräckligt. Kalkrika livsmedel är t ex mejeriprodukter, broccoli, ärter, bönor och spenat. Dagsbehovet av kalk är ungefär 800 mg/dag. En skål fil eller yoghurt ger cirka 250 mg, en skiva ost cirka 80 mg.

Sol och D-vitamin

Att utsätta sig för solljus ökar produktionen av D-vitamin som i sin tur påverkar hur kroppen tar upp kalk från maten. Fet fisk som sill, lax och makrill innehåller mycket D-vitamin och är grunden i kostråden vid benskörhet. En portion sill täcker t ex det dagliga behovet av vitamin D. Ett glas mjölk ger cirka en femtedel av det dagliga behovet.

Motion

Att röra på sig regelbundet är viktigt. Det finns ett uttryck som säger "Gå ut med hunden tre gånger om dagen – även om du inte har någon hund". Skelettet blir också starkare när det belastas eftersom då aktiveras de celler som bygger upp benmassan. Exempel på belastande motion är gymnastik, promenader, löpning och linedance.

450 000 svenskar lider av benskörhet.

Visste du att...

...cirka 450 000 svenskar, varav 300 000 kvinnor, lider av benskörhet.

...närmare var tredje kvinna i övergångsåldern får osteoporos i loppet av sin ålderdom.

...ungefär 40% av alla kvinnor och 15% av alla män får ett benbrott relaterat till osteoporos under sitt liv.

...osteoporos orsakar mer än 70 000 frakturer årligen.

....benskörhet upptäcks oftast genom en s k DXA, dual energy x-ray absorptiometry. Det är en röntgenundersökning där man mäter bentätheten i bl a höft, kotor, hand- och fotben.

Börja behandlingen efter första frakturen!

 

Jörgen Åstrand, handkirurg och överläkare i ortopedi.

Jörgen Åstrand, handkirurg och överläkare i ortopedi.

Jörgen Åstrand, handkirurg och överläkare i ortopedi i Lund, svarar på frågor om benskörhet:

Vad beror benskörhet på?

Det finns celler som bygger upp ben och celler som bryter ner ben. De jobbar normalt tillsammans. Benskörhet beror på att de nedbrytande cellerna får ett övertag och kör ifrån de uppbyggande cellerna.

Vem drabbas?

Mest kvinnor i pensionsåldern och äldre. Har du föräldrar som haft höftfraktur pga benskörhet är det vanligare att du också drabbas.

Varför är kvinnor mer utsatta?

Kvinnor ligger bättre till under första halvan av livet, eftersom det kvinnliga könshormonet östrogen har en skyddande effekt mot benskörhet. Men de tappar sitt försprång när menstruationen upphör. Tidig menopaus ökar därför risken för benskörhet.

Vilka är de tidiga symtomen?

Du har vanligen inga symtom innan första frakturen.

När ska man utredas av läkare?

Har du brutit något ska du absolut kolla eventuell benskörhet. Av våra frakturpatienter i en undersökning var det bara en av tio som hade normal bentäthet.

Hur påverkas man av benskörhet?

Både hälsa och livskvalitet är i fara och dessutom har du ont. Det kan bli förfärligt trist om man inte får rätt behandling. Vill du bromsa sjukdomen bör du absolut börja med behandling efter första frakturen, då pratar vi ofta från femtioårsåldern.

 

Läs mer

Rätt mat och motion för din ålder

Trött och överviktig? Du kan lida av hypotyreos

Tack vare den nya metoden kan jag slippa byta mitt knä

 

Av Anders Sandström

Foto: Niklas Gustavsson, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(50)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…