Annons

Annons

Inspireras av Katrinetorps underbara köksträdgård!

Precis där Malmö övergår i landsbygd, bakom miljonprogramsbetong och skrikande neonskyltar, leder en dammande grusväg besökaren till en helt annan värld. Vid vägs ände ligger landeriet Katrinetorp – en prunkande idyll av färgstarka blommor och läckra grönsaker. Titta och njut!

Dela
(109)

12
Visa bildspel

/
katrinetorp
malvor och solrosor
pumpor på halm
kvinna bland bommor
rödlök
dahlior i skottkärra
solrosor
blå stäppsalvia
kål
dahlior
rudbeckia
blomman för dagen
...
Visa mer

 

– Vi har en av Sveriges största köksträdgårdar, berättar hortonom Ahmet Becarevic som är ansvarig trädgårdsmästare. Trädgården är indelad i 16 rutor på vardera 200 kvm, sedan tillkommer rosarium, vingård, humlegård, orangeri, den engelska parken och trädgården som tillhör kaféet.

Annons

I början av 1800-talet lät den nyrika borgaren Erland Gabriel Bager bygga Katrinetorp som ett sommarhus i empirstil. Men täta ägarbyten och misslyckade renoveringar under nittonhundratalet ledde till att anläggningens ursprungliga karaktär försvann. Den engelska parken växte igen och den en gång imponerande barockträdgården användes som betesmark. Och hade det inte varit för intendent Mats Bohmans passion för kulturhistoria skulle Katrinetorp kanske mött ett annat öde.

Men i dag myllrar landeriet av liv och rörelse. Huset har renoverats i ursprungligt skick. Även trädgården har återskapats efter ideal från 1800-talets franska och engelska trädgårdar med en dekorativ köksträdgård, s k potager, i centrum.

– Potager är min passion och jag älskar att blanda grönsaker och blommor till en levande och färgsprakande mix, säger Ahmet Becarevic.

Mycket av det som odlas serveras sedan i mat och bakverk på Katrinetorps trädgårdskafé.

 

Läs mer:

Så får du dahliorna att trivas

Så skapar du en köksträdgård

Inspireras av vackra trädgården i Himmelsby

 

Av Ulrika Grönlund

Foto: Pernilla Bergdahl

 

Trädgårdsmästarens bästa tips

• Välj vackra kombinationer som trivs att växa tillsammans, t ex prydnadskål och rosenskära, men också morot, kryddtagetes och kronärtskocka med solros och jordärtskocka.

• Att blanda skarpa färger som blått och orange med vitt blir väldigt effektfullt. Skapa färgteman med hjälp av zinnia, solros, nigella (Jungfrun i det gröna), rosenskära och rävsvans. Alla är de lättodlade och mycket bra snittblommor.

• Tänk på att fänkål gillar att växa ensam. Potatis bör även den stå för sig själv så att inte ev bladmögel smittar av sig på andra växter.

• Låt frilandsgurka växa mot himlen på en klätterställning tillsammans med luktärter.

Katrinetorps trädgård

Under sommaren har trädgården och parken öppet för besökare 8-20. Guidade visningar av landeriet går att boka via hemsidan www.malmo.se/katrinetorp som även har information om årets alla evenemang. Första helgen i september är det skördefest, då säljs grönsaker och blommor som vuxit i trädgården.

 

 


Läs mer om:

Dela
(109)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…