Annons

Annons

Hur gör man ett kulprov?

Hur funkar kulprovet? Jo, det är ett enkelt knep som visar när din julkola- eller knäck är klar! Här berättar vi precis hur du gör.

Annons
kulprov-kola-knack

Att göra ett kulprov är ett smart sätt för att se om kolan/knäcken är klar.

 

Kulprovet är en enkel och klassisk metod för att testa när din kola eller knäck är klar. Bäst av allt? Du behöver ingen krånglig utrustning!

 

Så gör du ett kulprov:

Koka din kolasmet enligt recept. När du tror att den börjar blir klar tar du en bit av smeten och doppar i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten klar. Är din smet lite seg men möjlig att bryta sönder är den lagom för hård kola. Stelnar den i stället genast och går att bryta av passar den perfekt för karameller.

 

Vilken temperatur ger vilken kola?

Hur länge och till vilken temperatur ska man koka sin smet för att få rätt konsistens? Här kommer en guide:

 

Mjuk kola: 122-125°.

Hårda kolor med mjuk kärna: 140-145°.

Karamellfast: 160°.

 

Läs mer:

Julens godaste vaniljkola

Smaskig knäck med jordnötter 

Tryffeltårta på bara TRE ingredienser

 

Text: Åsa Boustedt

Foto: Shutterstock

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…