Annons

Annons

Hjälp, är du också ansiktsblind?

Synen är det inget fel på, ändå känner de inte igen vänner och bekanta, och ibland inte ens sig själva. Runt två procent av befolkningen antas vara ansiktsblinda, ett handikapp som kan orsaka minst sagt pinsamma situationer, det vet både Mark Levengood och Felix Herngren.

Dela
(23)

ansiktsblindhet

 

För Anna Jarås, 65 år, blir det ofta pinsamt när hon stöter på bekanta på platser där de inte brukar träffas. Kläder känner hon igen, men inte ansikten.

Problemet med ansiktsblindhet började tidigt, när hon var 19 år och hade bestämt träff med en kille som hon mött på en dans några dagar tidigare.

Annons

—När jag stod utanför biografen visste jag inte vem jag väntade på. Jag kom inte ihåg hans ansikte, men när han dök upp hade han tack och lov samma kläder på sig som på dansbanan!

Gilla Hemmets på Facebook

Det var första gången det gick upp för Anna att hennes oförmåga att känna igen ansikten kanske inte var helt normal.

—Innan dess hade jag bara förutsatt att alla hade lika svårt att följa med i en film eller tv-serie för att de blandade ihop skådespelarnas ansikten, säger Anna.

Många ansiktsblinda har även dåligt lokalsinne och teknikrädsla. Men det är inget som Anna känner igen. Här utforskar hon omgivningarna på en segway.

Många ansiktsblinda har även dåligt lokalsinne och teknikrädsla. Men det är inget som Anna känner igen. Här utforskar hon omgivningarna på en segway.

Anna, som bor i Kalmar, har svårt att känna igen grannar, nya arbetskamrater, barnens kompisar och vännernas bekanta om de träffas ute på stan eller i miljöer där de inte brukar stöta på varandra. Men hon räknar sig ändå som milt ansiktsblind. De hårdast drabbade känner inte igen sina egna barn om de bytt kläder på dagis.

—Min senaste riktigt pinsamma händelse skedde när jag träffade en väninnas väninna i affären. Trots att vi umgåtts några timmar tidigare kände jag inte igen henne. Hon pratade och jag såg nog mest frånvarande ut.

För cirka femton år sedan läste Anna om ansiktsblindhet på nätet. Det var första gången som hon förstod att det faktiskt fanns en riktig diagnos.

—Jag har haft svårt att sätta mig i kafferummet på jobbet och berätta rakt ut att jag är ansiktsblind. Att det skrivs om det gör det lättare för mig att vara öppen, säger Anna.

Hon möter ofta förståelse när hon berättar om sitt handikapp, men tror att alla kanske inte ser allvaret och sorgen bakom.

—De säger att ”jag har också svårt med namn”. Men jag lider nog mer, säger Anna.

Anna har aldrig brytt sig om att få en läkardiagnos, det hade inte gjort någon skillnad, menar hon.

— Jag är 65 och precis som många andra i min ålder har jag slutat att bry mig om vad andra tycker och tänker, säger Anna med glimten i ögat. Jag har nyss flyttat till ett flerfamiljshus med tre uppgångar. Jag har bestämt mig för att jag hälsar på alla. Och när vi träffas på gården och gör saker ihop, då berättar jag helt öppet om att jag har svårt att känna igen folk.

Felix Herngren kände inte igen min fru!

377-124827-jpg.jpgFörsta gången Felix Herngren insåg att han var ansiktsblind var när han inte kände igen sin första fru, Jenny. En upplevelse som han kunde skratta åt i Hellenius hörna i TV 4, men inte när det inträffade:

—Min fru skulle köpa mjölk, det var ganska mörkt och snöigt ute så jag släppte av henne utanför affären eftersom det inte gick att parkera.

Efter att kört ett varv runt kvarteret återvänder Felix till affären och ser en kvinna som står ute på gatan och vinkar. Det är Jenny som handlat färdigt och vill bli upphämtad. Men Felix känner inte igen henne utan väjer i stället undan alltmedan han tänker: Vilken idiot, folk är inte kloka, ser jag ut som en taxi?

Inte ens när han möter Jennys minst sagt arga blick genom bilrutan reagerar han. Inte förrän han kört ett tag.

—Plötsligt slår det mig, men gud, det var ju Jenny!

Victoria: Det är ett stort minus i min roll

hkh-kronprinsessan-victoria-hrh-crown-princess-victoria-foto-kate-gabor-kungahuset-se-2-jpg.jpgKronprinsessan Victoria har också svårt att minnas ansikten och namn, berättade hon nyligen i tidningen Föräldrakraft:

—Det är ett stort minus i min roll. Jag försöker verkligen lära mig namn och ansikten, men de sätter sig inte.

 

 

 

Marianne Ahrne: Min spegelbild var en främmande kvinna!

Även filmregissören Marianne Ahrne lider av ansiktsblindhet och berättade om sitt kanske mest pinsamma ögonblick i Malou efter 10. Det var nämligen den gången hon mötte sin egen spegelbild på ett varuhus – och inte kände igen sig själv:

rt22497-jpg.jpg—Jag trodde det var en främmande kvinna och försökte komma förbi henne men hon rörde sig på samma sätt som jag. Till slut började jag prata med henne och såg att hon gjorde samma gest som jag. Då insåg jag att jag stod framför en spegel!

 

 

Mark Levengood: Selfien till sonen blev en skambild

Mark Levengood kåserade på sitt sedvanliga ödmjuka, komiska vis om sin ansiktsblindhet i Sveriges Radio. Under programmet berättar han hur han förväxlat Eric Saade med Samir, sångaren som Mark kvällen innan sett på tv i Melodifestivalen med sina barn vilka utsett honom till den störste av alla artister. Misstaget avslöjades inte förrän Mark skickat en selfie på sig och Saade till sonen...

377-159788-jpg.jpg—Jag sände bilden till min son med den lite malliga texten "Här hänger pappa med Samir." Det går inte en minut innan jag får svar. "Pappa", skriver ynglingen, "det där är inte Samir. Det där är Eric Saade."

Eric Saade har Mark arbetat med många gånger. Plötsligt blir sångarens lite förvirrade min när Mark berättar att han och familjen röstat på honom väldigt förståelig. Eric Saade hade ju inte varit med och tävlat:

—Jag får kväva den spontana impulsen att sända en ny bild till min son med den sorgliga texten "Här hänger pappa från ett träd", men i stället gör jag det enda rätta, går fram till Eric Saade och ber om ursäkt.

 

Experten tipsar:

Att som ansiktsblind se film ensam är ofta hopplöst, för byter någon kläder så vet man inte längre vem det är och handlingen blir omöjlig att följa. Går det då inte att träna upp sin igenkänningsförmåga? Det finns ingen känd, framforskad metod för hur det skulle gå till. Enligt Görel Kristina Näslund gäller det att fokusera på detaljerna i ett ansikte och lära sig vilken del som man lättast kan lägga på minnet. Kanske är öron din grej, eller buskiga ögonbryn?

Visste du att ansiktsblindhet...

... även kallas prosopagnosi?

...drabbar cirka 2 procent av svenskarna?

...beror på en skada i den del av hjärnan (gyrus fusiformis) där förmågan för att känna igen ansikten sitter?

...namngavs av den tyske neurologen Joachim Bodamer 1947?

Expertens tips och råd om ansiktsblindhet

Görel Kristina Näslund är medicine doktor, psykolog, författare och ansiktsblind:

1. Hur vet man om man är ansiktsblind?

122279-ansiktsblindhetgorelkristinan-jpg.jpgNär jag skrev min bok döpte jag den till ”Vem var det där?" eftersom det är en återkommande fråga som vi ansiktsblinda ställer till våra partner när vi t ex ser en film ihop eller är ute och går och möter någon bekant. Jag har en manlig bekant som inte känner igen sina egna barnbarn i ett luciatåg.

 

2. Vad finns det för orsaker?

Det finns två sorters ansiktsblindhet. En del drabbas efter stroke eller efter att de fått ett hårt slag mot huvudet, till exempel i en bil- eller tågolycka. För andra sitter det i generna och innebär att hjärnans område för ansiktsigenkänning inte helt fungerar.

3. Vem drabbas?

Ansiktsblindhet är ärftligt och drabbar både kvinnor och män. Ungefär hälften av alla dyslektiker är också ansiktsblinda. Sen tycker jag att det, för min del, blivit värre med åren.

4. Hur viktigt är det att få en diagnos?

Inte alls! Jag tror faktiskt inte att det finns läkare eller psykologer som ställer diagnosen, eftersom det inte finns en vedertagen diagnosmetod och inte heller en etablerad metod att öva upp sin förmåga.

5. Hur påverkar ansiktsblindheten din vardag?

Jag är alltid lite ledsen för att jag gör andra ledsna. Alla människor vill bli igenkända och ihågkomna. När jag inte hälsar uppfattas jag som lite snobbig.

6. Vad har du för råd till den som lider av ansiktsblindhet?

Att alltid berätta om det för nya vänner. Det är bättre att säga att ”Du, om vi träffas i morgon och jag inte känner igen dig, bli inte ledsen då. Kom fram och prata med mig! Jag kan glömma ansikten men jag glömmer inte det vi pratat om. Och jag ställer många frågor." Det är ett sätt för mig att kompensera.

7. Hur gör du för att känna igen människor?

Jag kan känna igen en människa på långt håll genom sättet hon går, hennes längd och kroppsform. Jag är också bra på att känna igen tänder, leenden och läppar. Det är ett problem för mig att folk inte alltid ler!

 

Rättelse: I veckans nummer (nr 27) av Hemmets Veckotidning har det smugit sig in ett fel i artikeln om ansiktsblindhet. Experten heter Görel Kristina Näslund och inte Görel Kristina Nilsson, som det står i reportaget. Vi beklagar detta.

 

Läs mer:

Mark Levengood hyllar sin mamma

Testa dina kunskaper om kronprisessan Victoria!

Felix Herngren: Clara fick mig att tro på kärleken igen!

 

Text: Maria Svemark, Christina Mellberg

Foto: Stefan Nilsson, IBL, privat

 

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(23)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…