Annons

Annons

Helstekt lantkyckling

Perfekt till söndagsmiddag! När du steker den stora lantkycklingen i ugnen så får du god sky att göra gräddsås av! Hasselbackspotatis passar bra att servera till.

Helstekt lantkyckling

4 port
1 hel lantkyckling, ca 1,5 kg
1 msk smör
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
2 krm peppar

Sås
3 dl sky och vatten
2 msk konc kyckling- el kalvfond
2 katrinplommon
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
3/4 msk kinesisk soja
2 krm salt
1 krm peppar
2 msk hackad timjan

Annons

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat. Smält smöret. Blanda samman smör och soja och pensla kycklingen med det. Salta och strö över paprika och peppar. Sätt in i ugnen ca 11/4 tim.

2. Stick med en sticka i kycklinglåret, om det kommer ut klar vätska är kycklingen färdig. Stick in en köttermometer vid benet på låret. Vid 70° är kycklingen klar. Ös den då och då under tiden med den sky som rinner ut. Lägg ev lite aluminiumfolie på bröstet när det fått fin färg, annars kan det få för mycket färg innan hela kycklingen är genomstekt.

3. Sås: Häll sky, vatten, fond och katrinplommon i en kastrull. Sjud några min med lock. Ta ev upp plommonen. Blanda samman grädde och mjöl och rör ner det. Låt såsen sjuda 5 min. Tillsätt soja och smaka av med salt, peppar och timjan.

4. Servera kycklingen med hasselbackspotatis, såsen, brysselkål och rönnbärsgelé.

 

Hasselbackspotatis

Skala 8–10 medelstora potatisar. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom (lättast om du lägger potatisen i en träsked när du skär). Lägg potatisarna med den skivade sidan uppåt i en smord ugnssäker form. Pensla med rikligt med smör och stek mitt i ugnen på 225 tills potatisen är mjuk, ca 50 min. Ös med mer smält smör under tiden. Strö över flingsalt och ett par matskedar ströbröd mot slutet av tillagningen.

 

Läs mer

Kycklinggryta med senap och dragon

Fylld kycklingfilé med bacon

Parmesankycklingfilé med citron

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(55)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…