Annons

Annons

Helstekt fläskfilé med potatisbakelse

Dela
(0)

Helstekt kycklingfiléFörbered bakelserna så är det bara att grädda dem när det närmar sig matdags!

Helstekt fläskfilé med potatisbakelse
4 port
ca 500 g fläskfilé
2 tsk kinesisk soja
2 msk olja
1 tsk timjan
1 tsk oregano
Örtgräddsås
4 dl sky + vatten
2 msk konc kalvfond
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
1–2 msk kinesisk soja
1 msk hackade färska örter
1 msk gelé, t ex svartvinbärs-
Potatisbakelse
600 g potatis
200 g riven västerbottensost
1 kyld smördeg, ca 250 g
1 äggula
Servering
gelé
broccoli
Ugn 200° + 250°

Annons

Gör så här
1. Putsa fläskfilén. Blanda soja, olja och örtkryddor i en plastpåse. Lägg i köttet och vänd runt så att marinaden täcker hela filén. Ta ut och lägg filén på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra och sätt i en köttermometer. Stek i nedre delen av ugnen till 70innertemperatur, ca 30 min. Öka ugnsvärmen till 250. Låt köttet vila 15 min innan du skär upp det.
2. Sås: Mät upp stekskyn från köttet och fyll på med vatten till 4 dl. Häll det i en kastrull och vispa ner fond, grädde, mjöl och soja. Koka upp och låt sjuda 5 min. Smaka av med örter, gelé, salt och peppar.
3. Potatisbakelse: Skala och dela potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Låt ånga av. Pressa den varma potatisen och låt kallna.
4. Blanda potatisen med det mesta av osten, smaka av med salt och peppar. Lägg blandningen i en sträng mittpå smördegsplattan och rulla ihop. Pensla med äggula och dela rullen i 8 bitar. Lägg dem på en plåt med bakpapper och strö på resten av osten. Grädda bakelserna i nedre delen av ugnen i 250° ca 15 min.

Av Eva Boström Foto: Ulf Svensson

Flera goda recept med fläskfilé hittar du här:

Fläskfilé med citron och rosmarin

Fläskfilé i grönpepparsås

Örtstekt fläskfilé

 


Läs mer om:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…