Annons

Annons

Helstekt fläskfilé – helgens godaste!

Dela
(0)

Succé med fläskfilé

Fläskfilé med parmesanrostad potatis – kan det bli bättre? Ja, visst kan det det! Toppa med en härlig tomatpesto och en krämig sås och du har en festmiddag som överträffar det mesta.

Fläskfilé med tomatpesto

4 port

Annons

1 fläskfilé (ca 500 g)

2 msk smör

Tomatpesto

3 msk pinjenötter

2 vitlöksklyftor

3/4 dl solrosolja

3 msk tomatpuré

Sås

4 dl sky + vatten

2–3 msk konc kalvfond

2 dl crème fraiche

3 msk vetemjöl

1 msk kinesisk soja

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pesto: Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skala vitlöken. Mixa vitlök och pinjenötter med en stavmixer. Tillsätt olja och tomatpuré, lite i taget. Rör hela tiden. Smaka av med salt.

2. Bryn fläskfilén i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg den på ett ugnssäkert fat och bred på lite pesto. Sätt en köttermometer i mitten på filén där den är som tjockast. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, till 70° innertemperatur.

3. Sås: Häll vatten i stekpannan du brynt köttet i. Vispa runt så att smakerna från köttet blandas ut och sila sedan ner skyn i en kastrull. Tillsätt fond, crème fraiche, mjöl och soja. Koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda 5 min. Smaka av med salt och peppar.

4. Skär filén i skivor. Servera resten av peston ringlad ovanpå köttet med parmesanrostad potatis (se recept nedan), sås och en fräsch sallad.

 

Parmesanrostad potatis

4 port

Skala och skär ca 1 kg potatis i 3–4 mm tjocka skivor. Lägg dem plant som taktegel på ett ugnssäkert fat med bakpapper. Pensla med 2 msk olja och strö över salt, peppar, 2 krm paprikapulver och 1 dl finriven parmesanost, sveciaost eller västerbottensost. Tillaga mitt i ugnen, 225°, ca 30 min tills potatisen är mjuk. Höj värmen till 250° de sista 5 min så att potatisen får fin färg.

Av Eva Boström

Foto: Hanneke Bonthuis


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…