Annons

Annons

Helggott med lax!

Lax, västerbottensost, krispig mandel, potatismos och en gräddigt god vitvinssås. Säg den lördagskväll som inte blir lite trevligare med en sådan här lyxig middag!

Mandelgratinerad västerbottenslax

4 port

Annons

4 portionsbitar laxfilé, 600 g

1 tsk salt

2 msk pressad citron

30 g riven västerbottensost (knappt 1 dl)

11/2 dl hackad persilja

50 g flagad sötmandel

2 vitlöksklyftor

Potatismos

800 g potatis

1 äggula

2 msk smör

1 tsk salt

2 krm peppar

1 krm paprikapulver

Servering

blandad sallad

vitvinssås

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Potatismos: Skala och skiva potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vätskan och mosa potatisen. Vispa ner äggula, smör, salt och peppar. Spritsa ut moset i toppar på ett ugnssäkert fat. Pudra över lite paprikapulver.

2. Lägg fiskbitarna på ett ugnssäkert fat. Salta och droppa över citron. Blanda ost, persilja och mandel. Skala och pressa i vitlök. Fördela blandningen på laxen.

3. Gratinera lax och potatistoppar mitt i ugnen tills allt har fått fin färg, ca 20 min.

4. Servera med vitvinssås och sallad.

Vitvinssås
Vispa samman följande ingredienser i en kastrull: 2 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong, 1 dl vitt vin, 1 dl grädde, 2 msk vetemjöl. Koka upp under omrörning och låt sjuda 5 min. Smaka av med 1 krm salt och 1 krm peppar.

Av Eva Boström

Foto: Hanneke Bonthuis

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…