Annons

Annons

Hatten av för semlan!

Vispad grädde på mandelfylld bulle. Locket på och lite pudersocker – den klassiska semlan smakar ljuvligt gott. Varför inte göra en krans, så blir det extra festligt! I veckans nummer hittar du även recept på skurna fastlagsbullar och minisemlor med kaffe och choklad.

Annons

Semmelkrans
Kransen kräver ett stort fat. Önskas mindre krans? Minska antalet bullar!

1 krans, 12 bullar

1/2 sats grunddeg (recept nedan)
Fyllning
ca 200 g riven mandelmassa
1 dl mjölk el grädde
4–5 dl vispgrädde
Pensling & garnering
ägg
florsocker
Ugn: 200°
Gör så här
1. Gör degen enl receptet här nedan. Dela degen i 12 bitar och rulla till bullar. Lägg dem ganska tätt – de ska jäsa ihop – i en krans på en plåt med bakpapper. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.
2. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 12–15 min. Låt svalna.
3. Fyllning: Skär av ett lock på kransen. Gröp ur lite av bullarnas innanmäte. Smula det och blanda med mandelmassan och mjölken. Bred på fyllningen.
4. Vispa grädden och spritsa på kransen. Lägg på locket. Pudra med florsocker strax före servering.

Grunddeg
Grunddegen räcker till två kransar. Vill du bara göra en krans så halvera receptet, eller baka vanliga bullar av resten av degen. Gott att ha på lager i frysen!
41/2 dl mjölk
3/4 pkt jäst
11/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
13–131/2 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
Gör så här
1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
2. Tillsätt sockret, saltet, kardemumman och det mesta av mjölet. Tillsätt smöret klickvis och resten av mjölet, men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig med degkrokar i ca 10 min.
3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 40 min.

Foto: Erik Karlsson

Läs också:

Dela
(2)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…