Annons

Annons

Handarbetet får mig att glömma smärtan!

Postpolio är en av de vanligaste neuromuskulära sjukdomarna i Sverige. Antalet drabbade är jämförbart med gruppen som får multipel skleros, ms, men många känner inte till sjukdomen. Ingrid Grönvall hade polio som barn och klarade sig utan några större men, tills hon vid 50 års ålder plötsligt fick ont i benen...

Dela
(35)

Postpolio

Ingrid Grönvall visste inte att sjukdomen postpolio fanns förrän hon drabbades!

 

Ingrid Grönvall fick polio när hon var fyra och ett halvt år 1950.

—Jag minns inte så mycket av det, men jag vet att jag hade akut förlamning i vänster sida i fem veckor och var inlagd på epidemisjukhus, berättar Ingrid när vi träffas hemma hos henne och maken Börje i skånska Kävlinge.

Annons

Ingrid tillfrisknade, men sjukdomen gjorde att hennes vänstra ben var svagare och hon fick droppfot.

—Jag snubblade ofta och kunde inte springa lika snabbt som de andra barnen. Skridsko kunde jag aldrig åka, säger Ingrid som fick ha speciella inlägg i skorna.

Gilla Hemmets på Facebook

Men förutom det levde hon som vanligt och hade inga större besvär av att hon haft polio.

Hon träffade sin man Börje på dans i Lund 1968, de gifte sig ett år senare och blev föräldrar till två tvillingpojkar. Ingrid arbetade på kontor och på Pressbyrån där hon sedan blev chef – det var ett arbete där hon stod och gick mycket, och hösten 1995 började hon få ont i benen.

—Jag orkade inte stå upp. Det var som om jag hade sockerdricka i benen.

Ingrid sökte läkare men fick inget riktigt svar på vad hon hade drabbats av. Det var först när hon av en slump läste en tidningsartikel som hon insåg att det måste vara postpolio som orsakade hennes problem.

Hon fick komma till poliomottagningen i Lund och där gjordes en mätning av den elektriska funktionen i musklerna, EMG. Den nedsatta muskelfunktionen och att hon hade haft polio som barn gjorde att diagnosen postpolio kunde ställas.

—Jag kände inte till att den sjukdomen fanns. I dag har jag bara 20 procent friska muskler i vänster ben, berättar Ingrid.

Efter att ha bytt jobb och arbetat halvtid på kontor ett par år blev hon förtidspensionerad år 2000. Jobbet tog all kraft och Ingrid var tvungen att lägga sig och sova hela eftermiddagen när hon hade jobbat på förmiddagen.

—Jag blir fortfarande trött och får ont i benen, så jag måste vila ofta och mycket för att orka.

Städning och matlagning tar maken hand om, och Ingrid klarar numera bara att gå kortare sträckor. Hon bär en stödskena, ortos, på sitt vänsterben och använder krycka. Utomhus är det rullstol eller elmoped som gäller.

Tidigare har hon gått på vattengymnastik för att må bättre och ibland får hon ta smärtstillande medicin.

—Men jag vill helst inte ta piller. Handarbete är min bästa medicin. När jag stickar och virkar kopplar jag av och tänker på annat. Då glömmer jag att jag har ont. Jag brukar gå på stickkafé och det tycker jag är väldigt trevligt.

Trots sjukdomen tycker Ingrid att hon kan njuta av livet. Hon tycker om att köra bil och kör gärna och hälsar på hos barn och barnbarn i Stockholm och Trollhättan tillsammans med Börje. Bilkörningen fungerar bra tack vare automatväxling.

—Vi är glada för att resa och åker gärna till solen och värmen där jag mår bättre. Vi har varit på Kanarieöarna många gånger och då får elmopeden eller rullstolen följa med.

 

Postpolio-läkare

Professor Jan Lexell

Det kan dröja många år innan man insjuknar

Vad är postpolio?

Postpolio drabbar dem som i barndomen haft polio. Efter många år med normalt liv får man efter 50 års ålder symtom som muskelsvaghet, trötthet, smärta i muskler och leder, försämrad balans och köldkänslighet. Även sömnen, tankeförmågan och andningen kan påverkas.

Får alla som haft polio sjukdomen?

Ja, men det varierar i vilken grad man drabbas. Om man har haft en ganska lindrig polio i barndomen kan det dröja mer än 50 år till man får postpolio och symtomen blir inte så allvarliga. Har man haft en svår polio dröjer det bara 20–30 år tills man får symtom och då kan de också vara svårare. Ju äldre man blir, desto mer ökar risken att få postpolio, det är en del av det naturliga åldrandet när kroppens reservkapacitet minskar.

Hur många har postpolio?

Man räknar med att 12 000–15 000 personer i Sverige har postpolio. I Europa uppskattar man att närmare en miljon människor har postpolio.

Hur ställer man diagnosen?

Det finns inget prov som kan visa att man har sjukdomen. Man kan göra ett test av nervernas och musklernas elektriska aktivitet, EMG. Det, i kombination med att man har haft polio i barndomen samt att man utesluter andra orsaker, brukar räcka för att kunna ställa diagnos.

Vilka behandlingar finns det?

Det finns inget läkemedel eller någon behandling som kan bota eller bromsa postpolio, däremot har patienten stor nytta av att träffa ett rehabiliteringsteam som är specialiserat på postpolio. På många kliniker finns även postpolioskolor där man får utbildning om sjukdomen; kunskap och förståelse har stor betydelse för hur man klarar att leva med postpolio.

Den som drabbas kan få olika hjälpmedel som inlägg i skorna, specialskor, gånghjälpmedel, rullstol eller elmoped, och en sjukgymnast kan utforma ett träningsprogram. Det är också viktigt att man anpassar sig efter postpolion, inte tränar för mycket och tröttar ut sig för då kan man må sämre. Är man överviktig är det bra att gå ner i vikt för att problemen inte ska förvärras, man kan också behöva smärtstillande medicin.

Vad händer inom forskningen?

I år startar en stor studie med immunoglobulin där det undersöks om detta kan bromsa upp postpolion. Det finns resultat som tyder på att det kan minska trötthet och smärta, men det behövs mer forskning för att se om det kan bli en vedertagen behandling.

vaccin mot polio

Viktigt vaccin

* Den sista stora polioepidemin i Sverige inträffade 1953. Drygt 5 000 personer insjuknade.

* 1955 uppfanns vaccinet som används mot polio i Sverige.

* Massvaccination i alla åldrar inleddes 1957. Alla barn vaccineras fortfarande mot sjukdomen.

* Ingen har insjuknat i polio i Sverige sedan 1977.

poliovirus

Polioviruset angriper först luftvägarna.

Polio – en smittsam virussjukdom

Poliomyelit eller barnförlamning var en vanlig sjukdom under första halvan av 1900-talet. Den orsakas av ett mycket smittsamt virus som angriper luftvägarna. Om viruset därefter infekterar ryggmärgen drabbas man av förlamning då viruset förstör nerverna som går till musklerna.

Sjukdomen kan ge livslånga funktionsnedsättningar, men även vara dödlig. Det finns inga läkemedel mot polio när man har drabbats av sjukdomen. Efter effektiva vaccinationsprogram har polio i stort sett utrotats, men utbrott förekommer fortfarande i Afrika, Asien och Mellanöstern.

 Vill du veta mer?

Vill du ha mer information om polio och postpolio eller komma i kontakt med andra drabbade? Personskadeförbundet RTP, som står för rehabilitering, tillgänglighet och påverkan, har lokalföreningar i hela landet. Du når förbundet på www.rtp.se eller tel 08-629 27 80.

 

Läs mer

Så skyddar du dig mot barnbarnsbacillerna

Nu finns det vaccination mot bältros

Jessica har narkolepsi

 

AV ANETTE BÜLOW

FOTO: GUGGE ZELANDER, KENNET RUONA, SHUTTERSTOCK

 


Läs mer om:

Dela
(35)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…