Annons

Annons

Hallontoppad kolacheesecake

Krämig cheesecake med kola och massor av hallon på toppen. Läckra bitar av chokladgodis döljer sig i fyllningen, mmm...

Annons
3
Visa bildspel

/
Hallontoppad kolacheesecake
Hallontoppad kolacheesecake
Hallontoppad kolacheesecake
...
Visa mer

12–14 bitar
50 g smör
200 g digestivekex
50 g fint hackade nötter

Fyllning
3 ägg (vitor+gulor)
¾ dl strösocker
300 g färskost, typ philadelphia
3–4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2½ dubbel-Japp (chokladgodis)

Kolasås
100 g ljus choklad, knappar el hackad
½ burk dulce de leche, karamelliserad mjölk

Garnering
hallon

 

Gör så här

1. Smält smöret. Ta från värmen. Smula sönder kexen och blanda med smöret och nötterna. Tryck ut det mesta i en form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten. Spara ca 2 msk att ha ovanpå fyllningen. Ställ in i kylen eller frysen.

2. Fyllning: Rör samman äggulor, socker och färskost. Vispa grädden med vaniljsockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Hacka jappen. Vänd samman äggulesmeten, grädden och japp-hacket. Vänd till sist i äggvitorna.

3. Fördela fyllningen på bottnen. Strö över resten av smulblandningen. Ställ in i frysen, i minst 5 timmar, gärna längre.

4. Kolasås: Smält chokladen och rör ihop med den karamelliserade mjölken. Låt svalna. Häll på kolasåsen vid servering och garnera med hallon.

Tips! Ta fram cheesecaken ur frysen ca 20 min före servering.

 

Läs mer:

Cheesecake med dumle – för godisälskaren! 

Lyxig kladdkaka med whisky, nötter och flingsalt  

Kladdkaka + tosca = sant 

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(587)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…