Annons

Annons

Håll vikten med vår nyttiga vardagsmat

Vardagsmat ska gå snabbt att laga, mätta bra, innehålla få men rätt kalorier och vara riktigt, riktigt god. Allt detta får du om du lagar vår hälsosamma veckomeny!

Dela
(88)

strimlad-lovbiff-recept

Ägg och pepparrot sätter god smak på köttet. Bild: Eva Hildén Smith

1. Strimlad lövbiff med potatismos

505 kcal/port

250 g lövbiff
1 msk smör
salt, svartpeppar
nyriven pepparrot efter smak
2 äggulor

Potatismos
300 g skalad potatis
ca 1 dl mjölk
1 msk smör

Till servering
150 g haricots verts

Annons

Gör så här

1. Potatismos: Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt ånga av och vispa till ett fint mos med mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.

2. Koka haricots vertsen i saltat vatten ca 2 min.

3. Strimla lövbiffen. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smöret och sedan lövbiffen då smöret tystnat. Stek hastigt, salta och peppra och lägg på tallrikar.

4. Toppa med rikligt med riven pepparrot och var sin äggula. Servera med moset och haricots verts.

gron-artsoppa-recept

Vi älskar grön ärtsoppa! Lika vacker som god. Bild: Eva Hildén Smith

2. Grön ärtsoppa med pannbröd

480 kcal/port

½ gul lök
1 tsk smör
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
300 g frysta gröna ärter
½ dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar

Pannbröd
1 dl vetemjöl + ev lite extra till utbakningen
½ dl majsmjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk strösocker
½ tsk stötta fänkålsfrön
2 krm salt
2 msk smör
½–¾ dl lättfil
ev ½ msk polenta till utbakningen

Gör så här

1. Skala och finhacka löken. Fräs i smör i en kastrull tills löken mjuknat. Tillsätt vatten, buljongtärning och ärter. Koka upp.

2. Tillsätt grädden och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

3. Pannbröd: Blanda vetemjöl, majsmjöl, bakpulver, socker, fänkålsfrön och salt i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen. Rör ner filen till en slät deg.

4. Forma degen till platta bröd. Grädda i en torr, varm stekpanna med lite polenta i tills brödet har rest sig och fått färg på båda sidor, ca 2 min per sida.

5. Servera brödet varmt till soppan.

kycklingburgare-recept

Löken ger burgaren extra god och mycket smak. Bild: Eva Hildén Smith

3. Kycklingburgare med karamelliserad lök

540 kcal/port

250 g kycklingfärs
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ finriven vitlöksklyfta
½ msk smör

Karamelliserad lök
1 rödlök
1 msk smör
½ msk rödvinsvinäger
½ msk honung

Till servering
2 hamburgerbröd
sallad
2 skivor ost (35 g)
1 skivad tomat

Ugn 200°

Gör så här

1. Blanda färs, kryddor och vitlök. Forma till 2 burgare och stek till fin färg i smör i stekpanna. Stek klart burgarna i ugnen till en innertemp på 72°, ca 10 min.

2. Karamelliserad lök: Skala och skiva löken. Stek långsamt i smör tills löken mjuknat. Tillsätt vinäger och honung och låt koka in. Smaka av med salt.

3. Bygg hamburgare mellan bröden, gärna rostade, med sallad, ost, tomat och lök.

torskrygg-basilikasas-recept

Fisk med ljuvlig pestosås – du lagar du på nolltid. Bild: Eva Hildén Smith

4. Torskrygg i basilikasås

430 kcal/port

300 g torskrygg
salt, svartpeppar
1 kruka basilika
1½ dl matlagningsgrädde
finrivet skal av 1 liten citron
½ finriven vitlöksklyfta
1/4 smulad fiskbuljongtärning
25 g grovriven parmesanost

Till servering
300 g kokt potatis
sallad
rädisor

Ugn 175°

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten. Lägg fisken i en ugnsform, salta och peppra.

2. Plocka basilikan (ta inte med de allra grövsta stjälkarna). Blanda basilika, grädde, citronskal, vitlök och buljongtärning; mixa till en sås.

3. Häll såsen över fisken. Toppa varje fiskbit med parmesan och tillaga i ugn till en innertemp på ca 52°, ca 15 min.

4. Servera med potatis och sallad med delade rädisor.

laxpasta-recept

Lyxig pastarätt som går på ett kick att laga! Bild: Eva Hildén Smith

5. Pasta med sparris och varmrökt lax

485 kcal/port

120 g pasta (okokt mått)
250 g sparris
1½ msk smör
flingsalt, svartpeppar
150 g varmrökt lax
½ msk pressad citronsaft
2 msk hackad dill
250 g små tomater

Gör så här

1. Koka pastan enl anv på förp. Bryt av och släng nedre delen av sparrisen, skär resten i bitar och stek i 1/2 msk smör tills de mjuknat något. Salta och peppra.

2. Dela laxen i mindre bitar. Smält 1 msk smör och blanda med citronsaft.

3. Vänd ner smöret i pastan tillsammans med dill, sparris och lax. Servera med tomater.

Läs också:

Banta med bröd – ny succémetod

recept-nyttigt-brod-i-langpanna


Läs mer om:

Dela
(88)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…