Annons

Annons

Håll drömvikten med vår vardagsmat

Vi tipsar om goda, lättlagade och kaloriberäknade rätter för dig som vill ligga lågt med kalorierna.

Dela
(32)

 

paella-recept

Paella med smak av saffran och skaldjur. BIld: Eva Hildén Smith

1. Saffransdoftande paella

525 kcal/port

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 grön paprika

2 kycklinglårfiléer (175 g)

½ msk olivolja

1 dl ris, gärna paella- el risottoris

1 krm saffran

½ tsk sambal oelek

½ dl vitt vin

Annons

2 dl vatten

1 msk konc kycklingfond

2 tomater

½ dl frysta gröna sojabönor

Till servering

1 chorizo (125 g)

8 räkor med skal

persilja

citonklyftor

 

Gör så här

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Skär kycklinglårfiléerna i mindre bitar.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Fräs lök, vitlök, paprika och kyckling i olja i en traktörpanna eller djup stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt ris, saffran och sambal och fräs med någon min. Tillsätt vin, vatten och fond. Sjud ca 15 min under lock, rör då och då.

3. Kärna ur och tärna tomaterna, vänd ner i riset med sojabönorna.

4. Servering: Skiva och stek korven i het panna. Garnera paellan med korvskivorna, räkor och persilja. Servera med citronklyftor.

 

torsk-ortsmor-recept

Att toppa fisken med örtsmör blir så gott. Bild: Eva Hildén Smith

2. Fiskfilé med örtsmör

400 kcal/port

300 g vit fiskfilé, t ex torsk el kolja

salt och peppar

Kryddsmör

30 g smör

1 msk hackad färsk basilika el 1 tsk torkad

½ msk hackad färsk timjan el ½ tsk torkad

1 tsk dijonsenap

½ citron, finrivet skal

½ vitlöksklyfta, finriven

½ schalottenlök, finhackad

Till servering

300 g potatis

250 g sparris

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Dela fisken i portionsbitar. Lägg i ugnsform, salta och peppra.

2. Kryddsmör: Blanda ihop ingredienserna och klicka smöret på fisken. Tillaga i ugnen i 15–20 min.

3. Koka potatisen i saltat vatten. Koka sparrisen 2–3 min i saltat vatten. Servera fisken med sparris, potatis och smöret i formen.

 

svampsoppa-recept

Svampsoppa är lika gott som mättande. Bild: Eva Hildén Smith

3. Krämig champinjonsoppa

420 kcal/port

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 röd chili

ca 2 cm färsk ingefära

250 g champinjoner

½ msk smör

3 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 burk kokosmjölk (lätt-, 400 ml)

½–1 msk limesaft

rivet skal av 1 lime

salt och peppar

färsk koriander

bröd (120 g)

 

Gör så här

1. Hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin, skala och hacka ingefäran.  Ansa och klyfta svampen. Fräs i smör i en kastrull utan att det tar färg.

2. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka soppan under lock ca 10 min.

3. Häll i kokosmjölk och värm. Smaka av med limesaft och -skal, salt och peppar. Strö över koriander. Servera med bröd.

 

farsspett-recept

Färsspett med pitabröd och läckra såser. Bild: Eva Hildén Smith

4. Färsspett i pitabröd

570 kcal/port

250 g blandfärs (70 % nöt/30 % fläsk)

2 msk vatten

1 tsk mald spiskummin

½ tsk mald koriander

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

½ msk olivolja till pensling

Vitlökssås

½ dl matyoghurt, 8 %

1 msk lättmajonnäs

½ vitlöksklyfta, riven

½ tsk vitvinsvinäger

Chilisås

1 msk chilisås

1 msk vatten

Till servering

2 pitabröd (à 70 g)

35 g sallad, strimlad

1 tomat, tärnad

10 cm gurka, tärnad

¼ rödlök, skivad

Ugn 225°, grill

 

Gör så här

1. Blanda ihop ingredienserna till färsen och forma till 4 långa biffar. Trä på spett och pensla med olja. Grilla i ugn ca 7 min. Vänd efter halva tiden.

2. Blanda ingredienserna till såserna. Servera spetten med värmda bröd, sås och grönsaker.

 

kyckling-paprikarora-recept

En nyttig kycklingrätt med massor av smak. Bild: Eva Hildén Smith

5. Kyckling med paprikaröra

550 kcal/port

2 kycklingfiléer à 150 g

Marinad

1 msk rapsolja

1 msk japansk soja

½ msk ljus sirap

1 krm rökt paprikapulver

1 krm svartpeppar

Paprika- & bönröra

1 burk stora vita bönor (400 g)

½ burk rostad paprika i vatten (à 360 g)

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta, finriven

salt och svartpeppar

1 pitabröd (70 g) i bitar

grönsallad
Ugn 225°

 

Gör så här

1. Blanda marinaden. Skär filéerna i bitar och marinera ca 20 min. Gör spett och lägg på bakpapper. Stek i ugn 15 min. Vänd efter halva tiden.

2. Mixa sköljda avrunna bönor och avrunnen paprika med olja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Rosta brödet i torr varm stekpanna. Servera till spetten, paprikaröran och lite grönsallad.

 

OBS! Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs också:

Därför är grönkål rena supermaten

gronkal-supermat-nyttiga-recept


Läs mer om:

Dela
(32)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…