Annons

Annons

Gratinera mera!

Dela
(0)

Ostgratinerad lax

Lent mos, sherry och smakrik ost ger laxen ett riktigt lyft!

Ostgratinerad lax med krämig sherrysås

4 port

600 g laxfilé

100 g riven västerbottensost

Sherrysås

1 dl sherry

1 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

Annons

1 fiskbuljongtärning

2 msk hackad dill

2 dl crème fraiche

1 msk smör

Potatismos

1 kg mandelpotatis

1–2 dl mjölk

2 msk smör

Serveringsförslag

kokta grönsaker

Ugn 225°

 

1. Potatismos: Koka potatisen mjuk i saltat vatten, mosa den med elvisp eller stöt. Häll i mjölk till lagom konsistens och smaka av med smör, salt och peppar.

2. Skär laxen i fyra portionsbitar och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Salta lätt och peppra. Strö över osten. Stek laxen längst ner i ugnen 20 min. Kontrollera med en stektermometer i laxens tjockaste del, vid 65° innertemperatur är den klar.

3. Sås: Koka ihop sherry, vatten och buljongtärningar och låt reducera till knappt hälften. Tillsätt dill och crème fraiche. Värm upp och tillsätt smör.

Av Eva Boström  Foto: Hanneke Bonthuis


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…