Annons

Annons

Gräddtårta med sommarbär

Baka vår ljuvliga tårta som är perfekt för stora kalas! Med två rulltårtsbottnar, hemgjord vaniljkräm och bär gör du lätt en festfin tårta för många personer.

Dela
(273)

 

Baka vår ljuvliga tårta som är perfekt för stora kalas! Med två rulltårtsbottnar, hemgjord vaniljkräm och bär gör du lätt en festfin tårta för många personer.

18–20 bitar

Rulltårtsbottnar

6 ägg

4 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

4 tsk bakpulver

2 msk mjölk

Vaniljkräm

1 vaniljstång

3 dl mjölk

4 äggulor

3/4 dl strösocker

2 msk majsstärkelse

1 msk smör (rumstemp)

Annons

Fyllning & garnering

600–700 g färska bär (jordgubbar, hallon och blåbär)

6–8 dl vispgrädde

Ugn 250

Gör så här

1. Rulltårtsbotten: Vispa 3 ägg och 2 dl socker poröst. Sikta samman 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 2 tsk bakpulver. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med 1 msk mjölk. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakpapper.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.

3. Strö lite socker på kakan. Stjälp upp kakan på ett bakpapper. Låt svalna. Gör en till likadan botten på samma sätt.

4. Vaniljkräm: Klyv vaniljstången, skrapa ur fröna. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstång och frön. Vispa samman gulor, socker och majsstärkelse i en skål. Häll den heta mjölken över ägguleblandningen under fortsatt vispning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda under vispning tills det börjar tjockna. Rör i smöret. Låt krämen svalna, rör om då och då.

5. Bred vaniljkrämen på den ena bottnen. Fördela ungefär hälften av bären över vaniljkrämen. Lägg på den andra bottnen. Vispa grädden och bred lite av den på tårtan. Spritsa resten av grädden på kanterna och i ett rutmönster ovanpå. Eller bred på ett tjockt lager grädde. Garnera med resten av bären.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(273)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…