Annons

Annons

Grå skilsmässor – allt fler bryter upp efter 60

Är du runt 60 och funderar på att skilja dig? Då är du inte ensam. Det blir allt vanligare med skilsmässor i mogen ålder. Många är piggare och friskare än förr och omvärderar sitt äktenskap när barnen flyger ut.

Dela
(20)

gra-skilsmassor

Allt fler skiljer sig efter 60. 

 

Dubbelt så många 60-plussare skiljer sig i dag som i början av 2000-talet, det visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Förra året skilde sig närmare 4 000 personer över 60.

—Det har blivit mer accepterat att skilja sig. Nu är det inte bara yngre som tar det steget utan man väljer att gå skilda vägar även senare i livet, säger Maria J Bratt, socionom och familjerättsexpert, som svarar på frågor om relationer i Hemmets Veckotidning varje vecka.

Annons

I den här åldern är barnen utflugna och när man går i pension och får mer tid tillsammans är det inte ovanligt att upptäcka att man har vuxit ifrån varandra och inte längre har så mycket gemensamt.

Dagens 60-plussare är piggare och friskare än förr och har många aktiva år framför sig efter pensionen. Då kan man omvärdera sitt äktenskap och ifrågasätta om man ska fortsätta ihop om det inte fungerar. Det är inte för sent att skiljas på äldre dar, men visst kan det vara svårt att bryta upp.

—Har man varit gift i många år är man ofta väldigt sammansvetsade. Det är ett större steg än om man har varit gift en kortare tid. Många tycker också att det är jobbigt att börja om sent i livet, säger Maria.

En kris i livet

Oavsett orsaken kan känslor av misslyckande och sorg komma, skilsmässa är en kris i livet. Om du mår dåligt kan det vara bra att prata med en god vän, en kurator, en psykolog eller vända dig till familjerådgivningen i kommunen. Om behovet att prata är akut kan du ringa jourhavande medmänniska.

Men det behöver inte vara det negativa som dominerar, man kan också känna lättnad och befrielse när beslutet väl är fattat.

Vuxna barn, släkt och vänner kan uppleva en skilsmässa som jobbig och komma med synpunkter.

—Var inställd på att dina barn kan reagera starkt och vara mycket negativa. Det kan vara en chock att inse att föräldrarna som stått för tryggheten i hela livet inte längre vill leva tillsammans, förklarar Maria.

Vänner kan se det som ett hot. Det finns de som kan bli avundsjuka för att de inte själva vågar eller kan ta steget. Var också beredd på att vännerna kan ta parti för en av er – och det blir kanske inte för dig.

Men det är inte omgivningen som ska bestämma om du ska skilja dig eller inte – det beslutet fattar du själv och du ska göra det som känns rätt för dig.

—Känn inte att du är för gammal för att skilja dig. Ålder är bara en siffra och ska inte vara ett hinder, säger Maria.

Hon understryker att det är viktigt att förbereda sig noga inför en skilsmässa.

—Gör gärna en lista med för- och nackdelar. Ta reda på hur livet förändras för dig. Det är lättare att fatta beslut när man har alla fakta framför sig.

Särskilt viktigt är att sätta sig in i hur det blir ekonomiskt.

—Gör en ekonomisk kalkyl. Vilket boende har du råd med? Har du rätt till bostadsbidrag? Det kan vara väl investerade pengar att prata med en jurist om vad som gäller vid bodelningen i ditt fall.

För de allra flesta innebär en skilsmässa sänkt ekonomisk standard. Du blir ensam om hyra och alla räkningar. Kanske finns det något som du måste avstå från.

Det kommer att gunga

Det är inte bara det praktiska man bör planera för. Tänk på att det är känslomässigt tufft att skiljas även om det är du som tagit initiativ till separationen.

—Var beredd på att det tar tid hitta rätt i det nya livet. Det kommer att gunga en del den första tiden. Vissa dagar känns allt toppen, andra är det deppigt. Det är inget att vara rädd för. Man måste få sörja det som har varit, säger Maria och tillägger att man ska räkna med upp till ett år innan livet känns stabilt.

Det kan vara bra att planera en nystart, till exempel anmäla sig till en kurs eller åka på en resa.

Och även om en skilsmässa kan innebära svåra stunder och sämre ekonomi tror Maria att det positiva oftast överväger för den som vågat ta steget.

—Jag tror att många upplever en stor frihet. Man får mer tid för sig själv och kan vara egoistisk och välja vad man vill göra. Kvinnor som stått för markservicen hemma kan tycka att det är väldigt skönt att inte längre behöva passa upp på någon annan.

 

Läs mer: Så hanterar du skilsmässan

 

Grå skilsmässor ökar i USA

I USA talar man om "the gray divorce-revolution", den grå skilsmässorevolutionen. Där skiljer sig allt fler över 60. Forskning tyder också på att ännu fler 60-plussare kommer att skilja sig framöver. Det är inte otänkbart att skilsmässotrenden bland äldre i Sverige också blir starkare. Det är redan vanligare att äktenskap slutar med skilsmässa än på grund av dödsfall.

Läs mer: Så slipper du vara ensam

Boktips

I boken Skilj dig ordentligt! – separationshandboken av Pia Sehn (Printz Publishing) får du goda råd inför skilsmässan. Här avhandlas bland annat juridiken, ekonomin, känslorna och barnen – och var du kan få hjälp.

Så får du koll på pengarna

Hur blir ekonomin efter skilsmässan? Vad ska du ha koll på innan ni skiljer er. Pia Sehn ger följande 6 tips i boken Skilj dig ordentligt:

1. Begär ut kontoutdrag och listor på värdepapper och försäkringar.

2. Leta rätt på kvitton från renoveringar.

3. Låt värdera bostad, sommarhus, bil och båt.

4. Kontakta banken och hör om du får bolån.

5. Kontakta Försäkringskassan och hör om du får bostadsbidrag.

6. På www.konsumentverket.se finns Hallå konsument där du kan få råd inför en separation samt göra en budgetkalkyl.

Läs mer: Rosita gifte sig med en psykopat 

Skiljas – hur gör man?

1. Ansökan om skilsmässa lämnas till tingsrätten. På www.domstol.se ser du vilken tingsrätt du tillhör och kan ladda ner eller beställa blanketten för ansökan om äktenskapsskillnad. Här finns också information om skilsmässoprocessen.

2. Om båda är överens om skilsmässan använder man gemensam ansökan om äktenskapsskillnad. Om bara en av er vill skiljas använder man ansökan om stämning angående äktenskapsskillnad.

3. Bodelning ska göras vid skilsmässa. I bodelningsavtalet läggs gemensamma tillgångar och skulder ihop och fördelas mellan er – eller enkelt uttryckt bestäms vem som ska ha vad. Man kan göra bodelningen själv eller anlita en jurist. Om man inte är överens kan man ansöka om en bodelningsförrättare vid tingsrätten.

 

Läs mer: 

Han fick aldrig sitt livs kärlek

Jag är rädd att min son och hans fru ska skiljas

Veronicas man ville inte skiljas – sköt henne i ansiktet

 

TEXT: ANETTE BÜLOW

FOTO: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(20)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…