Annons

Annons

Gör succé med örtstekt fläskfilé!

Dela
(1)

Örtstekt filé & potatistoppar

En krämig sås gör susen!

Örtstekt filé & potatistoppar

4 port

ca 700 g fläskfilé

2 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 msk finhackade örter, t.ex. timjan & rosmarin

2 msk smör

1 dl vatten

Potatismos

Annons

800 g potatis av mjölig sort

1 dl het mjölk

2 msk smör

1 äggula

Gräddsås

150 g små kantareller

3 små schalottenlökar

2 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl steksky

2 dl vispgrädde

1½ msk konc kalvfond

1–2 msk dijonsenap

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Putsa köttet. Blanda olja, salt, peppar och örter. Gnid in blandningen i köttet. Bryn köttet i smör. Tillsätt vattnet, rör runt, sila och spara stekskyn. Stek klart köttet mitt i ugnen ca 18 min. Låt sedan köttet vila en stund och skär upp i skivor.

2. Mos: Skala och dela potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Pressa eller stöt potatisen fint. Blanda med mjölk och smör. Salta och peppra. Rör ner äggulan.

3. Spritsa moset i en smord ugnsform längs kanten. Lägg filéskivorna i en rad i formen.

4. Sås: Ansa svampen. Finhacka löken. Stek svamp och lök i smör. Strö över mjöl och rör om. Späd med sky, grädde och fond. Koka ihop ca 5 min. Smaka av med salt, peppar och senap. Skeda sås över köttet och gratinera mitt i ugnen ca 10 min.

Av Bitte E:son Forsberg Assistent: Lovisa Norrsell Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(1)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…