Annons

Annons

Glutenfri sommartårta

Mandelbotten, vaniljkräm, chokladglasyr och solmogna bär i långpanna – kan det bli godare?

Dela
(37)

Glutenfri sommartårta
16–18 bitar

Botten
300 g mandelmjöl
3 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
8 äggvitor

Vaniljkräm
½–1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Annons

Chokladglasyr
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör

Garnering
ca 300 g bär, tex jordgubbar, hallon, blåbär

Ugn 175°

Gör så här

1. Botten: Blanda mandelmjöl med socker, potatismjöl och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelmixen. Bred ut smeten på ett bakpapper i en form med måtten ca 25×40 cm.

2. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt svalna.

3. Vaniljkräm: Klyv vaniljstången. Skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en tjockbottnad kastrull tillsammans med gulor, socker, potatismjöl och mjölk. Värm under vispning tills det precis börjar sjuda. Ta från värmen och sila bort vaniljstången. Låt svalna. Vispa grädden hårt och blanda med vaniljkrämen. Bred krämen på mandelbottnen.

4. Chokladglasyr: Hacka chokladen. Låt grädden koka upp tillsammans med smöret. Ta från värmen och rör i chokladen. Låt svalna och tjockna till lite. Ringla glasyren på vaniljkrämen. Låt stelna.

5. Dekorera med bär. Servera med vispad grädde.

 

Läs mer

5 ljuvliga kakor i långpanna

Världens 10 godaste kladdkakor

Glutenfri marängtårta med choklad

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(37)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…