Annons

Annons

Gazpacho – svalkande tomatsoppa

Gazpacho är en höjdare under varma sommardagar. Häll tomatsoppan i en flaska med lock – perfekt på utflykten! Med ett par fyllda bullar är måltiden komplett. 

Dela
(2)

Gazpacho – svalkande tomatsoppa

Gazpacho – svalkande tomatsoppa – och fyllda utflyktsbullar.

 

200 g tomater
5–10 cm gurka
1 liten röd paprika
1 msk finhackad gul lök
1/2 vitlöksklyfta
2 msk konc grönsaksfond
1 dl tomatjuice
2 tsk god olja
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm socker

 

Annons

Gör så här

1. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skala gurkan och dela den på längden. Ta bort kärnorna. Dela paprikan och ta bort kärnorna. Skär den i mindre bitar.

2. Lägg tomaterna i en matberedare och mixa tillsammans med gurka, paprika, lök och vitlök, fond, tomatjuice, olja, vinäger och socker. Mixa till en ganska slät soppa. Späd soppan med vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.

3. Låt gärna soppan stå i kyl i ett par tim så att smakerna ”gifter sig”.

4. Servera med fyllda utflyktsbullar, se separat recept.

 

Fyllda utflyktsbullar

Det blir bullar till många utflykter av det här receptet. Men det är toppen att ha dem i frysen och ta fram vid behov.

24 st
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk strösocker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
2 dl ketchup
200 g rökt skinka
1 dl kärnfria oliver
4 dl riven smakrik ost

Pensling
uppvispat ägg

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen, salt och socker. Rör tills jästen löst sig.

2. Tillsätt ägg och mjöl (spara lite till utbakningen) och arbeta ihop till en smidig deg som släpper från degbunken. Låt degen jäsa i ca 30 min.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut till två 1/2 cm tjocka rektanglar, ca 25×40 cm, på mjölat bakbord.

4. Fyllning: Bred ut 1 dl ketchup på varje degplatta. Finhacka skinka och oliver. Fördela hacket på de båda degbitarna. Strö över osten.

5. Rulla ihop degplattorna från långsidan. Skär i 21/2 cm tjocka skivor och lägg i pappersformar. Låt jäsa under duk i 15–20 min.

6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.

 

Recepten är beräknat för 1 portion.

 

Läs mer:

Gravad lax med krämig potatissallad

Bjud på lyxiga räkrullar

Rimmad kyckling med örtolja

 

Av Britt Mari Granath

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(2)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…