Annons

Annons

Fylld lammstek med klyftpotatis och gräddsås

Saftig lammstek fylld med rostad paprika, vitlök och örter. Servera steken med klyftpotatis och gräddsås.

Fylld lammstek med klyftpotatis och gräddsås

6 port

ca 1 kg benfri lammstek
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin

Fyllning
250 g rostad röd inlagd paprika
3 vitlöksklyftor
2 msk finhackad rosmarin
3 msk finhackad persilja

Garnering
rosmarin

Annons

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Ta bort nätet runt lammsteken och vik ut köttet plant. Gnid in köttet med salt och peppar.

2. Fyllning: Tärna paprikorna. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med örterna.

3. Fyll steken med blandningen. Vik ihop och bind upp igen med steksnöre. Hetta upp smöret och bryn köttet runt om.

4. Lägg köttet i en eldfast form och sätt i en köttermometer. Stek mitt i ugnen till en innertemperatur på ca 70 (ca 1 tim) för nästan genomstekt kött.

5. Ta ut köttet. Linda in i folie och låt vila i ca 15 min innan du tar bort snöret och skivar upp köttet. Spara köttsaften för att göra sås på.

6. Lägg upp på serveringsfat och garnera med rosmarin och kokta grönsaker, t ex haricots verts och gula vaxbönor. Servera med rostad klyftpotatis och gräddsås.

 

Rostad klyftpotatis

4 port

800 g fast potatis
3 msk valfria finhackade örter
3 msk olivolja
ev flingsalt
Ugn 225°

 

Gör så här

1. Tvätta och klyfta potatisen. Blanda potatisklyftor, olja och örter på en bakpappersklädd plåt.

2. Rosta mitt i ugnen, 30–35 min. Strö ev över flingsalt.

 

Len gräddsås

6 port

köttsaften från ugnsstekningen
3 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk maizena redning för ljusa såser
1 msk smör

 

Gör så här

1. Sila köttsaften från lammsteken ner i en kastrull. Koka upp.

2. Tillsätt grädde och senap. Smaka av med salt och peppar.

3. Rör ut maizenaredningen i lite kallt vatten. Red av såsen till lagom konsistens, koka upp. Låt smöret smälta i såsen.

4. Servera såsen till lammsteken och valfria tillbehör.

 

Läs mer

Oxrullader i gräddsås

Festlig lövbiffsgryta

Baconlindad kycklingfilé

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

 

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…