Annons

Annons

Frestande gott med nötmaräng & nougat!

Ljuvligt rik smak av hasselnötter och jordgubbar. Perfekt tårta för det stora kalaset!

Dela
(2)

Nöttårta

Himmelsk nöttårta

ca 20 bitar

Botten

200 g hasselnötter

½ dl potatismjöl

1 msk vaniljsocker

6 äggvitor

3 dl strösocker

 

Nougatgrädde

250 g nougat

5 dl vispgrädde

 

Topping

1–1½ liter färska jordgubbar

1–2 dubbeldaim à 56 g

Annons

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Börja med nougatgrädden som måste bli riktigt kall innan den vispas. Tärna nougaten och lägg i en kastrull. Slå på grädde och låt smälta samman på låg värme till en jämn smet. Rör under tiden. Häll över i en bunke och låt stå i kylen, gärna över natten.

2. Botten: Lägg bakpapper i en långpanna, ca 30×40 cm. Smöra kanterna lätt. Mal nötterna eller kör i matberedare till grovt mjöl. Blanda med potatismjöl och vaniljsocker.

3. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt socker och fortsätt vispa tills smeten är blank och smidig. Vänd varsamt ner nötblandningen. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan känns torr, 15–20 min.

4. Stjälp upp marängbottnen på bakpapper och dra bort pappret som den gräddats på medan den fortfarande är varm. Låt svalna på galler.

5. Topping: Vispa den kalla nougatgrädden fluffig med elvisp. Skölj och ev snoppa och dela jordgubbarna. Grovhacka daimen. Bred nougatgrädden på nötbottnen. Fördela jordgubbarna ovanpå och strö på daim.

 

Recept: Sara Marteus, SM i långpanna 6:e pris

Uppbakning: Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(2)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…