Annons

Annons

Fresta med frasig kycklingpaj!

Dela
(0)

Följ med vår matredaktör Kristina Palmenäs på träff med bokcirkeln! En frasig kycklingpaj står på meny och boken som diskuteras är Björn Ranelids ”Kniven i hjärtat”. Och givetvis delar hon med sig av receptet på den goda kycklingpajen!

Annons

6 port
4 dl vetemjöl
150 g smör
1/2 tsk salt
4–5 msk kallt vatten
Fyllning
500 g kycklingfilé
140 g bacon
1 medelstor purjolök
4 dl smakrik, riven ost
3 ägg
3 dl grädde
1 krm salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk timjan
1 röd paprika
Pensling
1 uppvispat ägg
Ugn 200°

Gör så här
1.
Pajdeg: Blanda mjöl, smör i kuber, salt och vatten i matberedaren. Kör tills en degboll bildas. Svep in degen i plast och låt vila kallt 1 tim.
2. Kavla ut 2/3 av degen till en rundel, ca 30 cm i diam, mellan mjölade bakpapper. Lägg plattan i en smord pajform, 26 cm i diam. Nagga bottnen och låt stå kallt 30 min. Fäst aluminiumfolie längs kanterna och förgrädda mitt i ugnen 8–10 min.
3. Fyllning: Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek dem runtom i smör tills de är genomstekta. Klipp baconet i små bitar och stek det knaprigt. Skölj och skiva purjon. Stek den mjuk i smör.
4. Strö hälften av osten i pajskalet. Fördela purjo, tärnad kyckling och bacon över. Vispa upp äggen med grädde, salt, peppar och timjan. Rör i resterande ost. Häll äggstanningen i pajskalet.
5. Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär i 1 cm breda remsor. Lägg remsorna över pajen som ett galler, avsluta med två långa remsor längs kanten. Hacka paprikan och lägg i rutorna. Pensla degen med ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med blandad sallad.

Foto: Tine Guth Linse


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…