Annons

Annons

Krämig lasagne med lax och räkor

Dela
(154)

Laxlasagne

Varva välfyllda lager av krämig laxsås, spenat och smakrik ost. Gratinera och toppa sedan med fina räkor. Visst låter det som ett perfekt sätt att inleda helgen?

Lasagne med lax & skaldjur

4 port

Annons

ca 600 g räkor med skal

400 g varmrökt laxfilé

200 g smakrik ost

100 g bladspenat

12 lasagneplattor, torkade

Sås

1 purjolök

2 msk smör

2½ msk vetemjöl

6 dl matlagningsgrädde

1 dl vitt vin eller matlagningsvin

1 msk konc hummerfond

1 tärning fiskbuljong

1 citron

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skala räkorna och förvara kallt. Skär laxen i mindre bitar. Riv osten. Skölj spenaten och låt torka.

2. Sås: Ansa, skölj och skär purjon i tunna skivor. Fräs den i smör. Ta kastrullen från värmen och strö över mjöl. Tillsätt grädde, vin, fond och buljongtärning. Låt såsen få ett uppkok.

3. Lägg i laxbitarna och riv ner skalet av citronen. Smaka av med salt och peppar, låt såsen koka upp på nytt.

4. Smörj en ugnssäker form, ca 20×25 cm. Varva pastaplattor, sås, ost och spenat. Börja med pasta och avsluta med ost.

5. Grädda mitt i ugnen 25–30 min. Ta fram räkorna så att de hinner bli rumsvarma innan du lägger dem på lasagnen inför servering.

Förbereda? Ja, med fördel! Fixa allt utom gräddningen kvällen innan. Då hinner pastan suga åt sig ordentligt av den goda såsen.

Av Ellinor Varady Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(154)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…