Annons

Annons

Fråga oss om mat & bakning!

Dela
(0)

Du vet väl att du kan höra av dig till oss med dina frågor om mat och bakning? Våra matredaktörer Kristina och Besse har telefontid varje torsdag, kl 10-12, och du kan alltid mejla på matredaktionen@hemmets.aller.se.

Annons

I den här veckans nummer av tidningen har vi samlat några av de vanligaste frågorna!

 

Varför sjunker sockerkakan?

* Du kan ha vispat smeten för länge. Många sockerkaksrecept är från den tiden då man vispade för hand. Med en elvisp räcker det att vispa 3–4 minuter.

* Har du öppnat ugnsluckan under gräddningen? Gör helst inte det och om du ska göra det så vänta tills efter minst halva gräddningstiden. Stäng ugnsluckan försiktigt.

* Låt sockerkakan stå kvar i formen 10–15 minuter innan du stjälper upp den så hinner den stadga sig.

* Var noga med ugnstemperaturen – är den för låg så höjer sig kakan men får dålig stadga och sjunker efter en stund. Är ugnen för varm så spricker sockerkakan.

* En sockerkaka som bakats med mjukt smör som rörs med socker håller formen bättre tycker vi. Prova receptet här intill och du lyckas garanterat!

 

Rulltårtan spricker – vad gör jag för fel?

* Stjälp alltid upp den nygräddade rulltårtsbottnen på ett nytt, gärna sockrat, bakpapper när du gräddat den. Dra bort bakpapperet som bottnen gräddats på direkt.

* Ta bakpapperet till hjälp när du rullar ihop rulltårtan, rulla från långsidan om inget annat anges i receptet.

* Om rulltårtan bakats på vetemjöl och ska fyllas med sylt så bör du rulla ihop den direkt när den är varm och nygräddad. Ska du fylla rulltårtan med smörkräm eller grädde bör du låta bottnen kallna med långpannan som lock innan du rullar ihop den.

* Sikta alltid ner mjölet blandat med bakpulvret i rulltårtor och mjuka kakor.

När är kakan färdiggräddad?

* Mjuka kakor är färdiggräddade när smeten börjar släppa från kanten på formen.

* Använd den storlek på form som anges i receptet. Använder du en form med större diameter så kortas gräddningstiden. Är formen mindre så tar det längre tid att få kakan färdiggräddad.

* Stick ner en provsticka i kakan. Är stickan torr när du tar upp den är kakan klar. Obs – gäller inte kladdkakor!

* Småkakor bör svalna på plåten för att bli spröda. Provgrädda gärna några kakor först för att få den exakta gräddningstiden i just din ugn!

Hur får jag riktigt spröda småkakor?

* Knåda bara mördegen så mycket att ingredienserna blandats. För mycket knådning gör kakorna sega.

* Om du blandar degen i matberedare så stanna maskinen så fort degen formats till en boll.

* Byt ut ägget i mördegen mot lite sprit så blir kakorna sprödare.

 

Var i ugnen gräddar man kakorna?

* Bullar, småkakor, muffins och rulltårtor ska gräddas mitt i ugnen.

* Mjuka kakor, långpannekakor, bröd och vetekransar ska gräddas i nedre delen av ugnen.

* Har du varmluftsugn kan du grädda två plåtar samtidigt och det spelar ingen roll var i ugnen du ställer dem för luften cirkulerar.

* Sätt ugnen på en lägre temperatur än vad som anges i receptet när du bakar i varmluftsugn, ca 10 % lägre brukar funka. Om det står 200° i receptet så räcker det med 175° i varmluftsugn.

* Det är inte alltid temperaturen i ugnen stämmer med det man ställt in termostaten på – prova dig fram.

 

Hur blir kanelbullarna höga och fina?

* Använd stabila pappersformar när du bakar bullar – eller använd dubbla formar – så håller bullarna formen bättre.

* Ställ gärna bullformarna i muffinsbleck (plåt med hål för muffins) när bullarna ska jäsa och gräddas. Då jäser de uppåt i stället för åt sidorna.

* Kanske har du för lite mjöl i degen. Tillsätt inte allt mjöl från början utan spara lite till utbakningen. När du tar upp och arbetar degen på bakbordet kan du tillsätta mer mjöl men bara så mycket att degen släpper bakbordet.

* Låt inte bullarna jäsa för länge andra gången. De är färdigjästa när de vid ett lätt tryck med fingret snabbt reser sig igen.

 

Hjälp – mina vetebullar blir torra och hårda!

* Du har för mycket mjöl – tänk på att mäta mjölet luftigt och inte pressa ihop det i litermåttet.

* Ju mer smör receptet innehåller, desto saftigare blir vetebrödet. I vissa recept har man bytt en del av smöret mot kesella för att bullarna ska bli saftiga men inte så feta.

* Grädda inte bullarna för länge och inte på för hög ugnstemperatur.

 

Varför blir muffinsen sega?

* Vispa inte i smeten sedan mjölet tillsatts när du bakar muffins och mjuka kakor. Rör bara försiktigt med vispen eller kör med lägsta hastighet på elvispen precis så länge som behövs för att ingredienserna ska blandas.

 

Degen delar sig – har jag för lite mjöl?

* Prova att tillsätta lite mer mjöl eller lägg degen kallt ett par timmar innan du börjar rulla den.

* Ta bara ut en liten bit i taget och baka ut, det viktiga är att degen är riktigt kall.

* Var lätt på handen när du rullar ut längderna och överarbeta inte degen.

Pajdegen fastnar på kaveln och bakbordet – vad ska jag göra?

* Mördeg och pajdeg ska ligga kallt minst en halvtimme, helst mer, innan du kavlar ut den.

* Prova att kavla ut degen mellan bakpapper eller plastfolie. Kavla med lätta tag.


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…