Annons

Annons

Fläskytterfilé med rostade rotfrukter

Helstekt fläskytterfilé är festligt, gott och prisvärt. Servera köttet i skivor med rostade rotfrukter och en smakrik sås med röd pesto.

Dela
(3)

Fläskytterfilé

4 port
600 g fläskytterfilé
salt, peppar
2 msk röd pesto
1 kg rotfrukter, t ex potatis, palsternacka, polkabeta, morot, rotselleri
2 hela vitlökar
2 msk olivolja
1 tsk timjan, stött
flingsalt

Sås
3 dl mellangrädde
1 tärning köttbuljong
1 msk röd pesto
ca 1 msk maizena brun redning

Annons

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Salta och peppra på fläskytterfilén och gnid in den med peston. Stick i en stektermometer och lägg köttet på en plåt. Skala och skär rotfrukterna i små bitar och sprid ut dem på plåten bredvid köttet. Dela de hela vitlökarna på mitten. Ringla olja över rotfrukterna, strö över timjan och flingsalt.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Stek mitt i ugnen ca 30–40 min (beroende på köttets tjocklek), köttet är klart vid en innertemperatur på 65°. Låt köttet vila en stund innan du skär upp det. Ge eventuellt rotfrukterna lite mer färg med ugnens grillfunktion ca 5 min.

3. Sås: Mät i en tjockbottnad kastrull upp grädde, buljongtärning och röd pesto. Låt såsen koka 2–5 min. Red av till lagom konsistens med maizena såsredning och sjud några minuter enl anv på förp. Smaka av med salt och peppar.

4. Dekorera med färska örter.

 

Läs mer

Fläskfilé med bacontäcke

Fläskytterfilé med italienska smaker

Fläskytterfilé med pestopotatis

 

Av Ellinor Varady

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…