Annons

Annons

Fläskytterfilé med potatisgratäng

Fläskytterfilé är prisvärt och festligt! Helstek fläskfilén och servera med rödvinssås och gräddig potatisgratäng.

Dela
(0)

Honungsglaserad fläskytterfilé med potatisgratäng

4 port

700 g fläskytterfilé (utskuren kotlettrad)
2 tsk kinesisk soja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
2 krm peppar
Potatisgratäng
1 kg mjölig potatis
1 tsk salt
2 krm peppar
2 pressade vitlöksklyftor
150 g chèvreost (getost)
4 dl grädde
1 dl riven parmesan- el prästost
Rödvinssås
1 msk rörsocker strö
1 dl rött vin
1 liten rödlök
smör till stekning
4 dl kalvbuljong (11/2 msk konc fond + 4 dl vatten)
2 tsk maizena majsstärkelse
Ugn 200°

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

 

Gör så här

1. Potatisgratäng: Skala och skiva potatisen. Lägg dem i en ugnsform med salt, peppar och pressad vitlök mellan lagren. Lägg också lite smulad chèvreost mellan lagren, spara hälften till efter gratinering. Häll över grädden och strö över riven ost. Ställ gratängen i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min. Klicka den sparade chèvreosten över gratängen efter att den kommit ur ugnen.

2. Lägg fläskytterfilén i en ugnsform. Blanda soja och honung och pensla köttet med det. Strö över salt och peppar. Sätt i en köttermometer och stek köttet på nedersta falsen till 70° innertemperatur, ca 30 min. Låt köttet vila 15 min innan det skivas upp.

3. Rödvinssås: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vinet och rör om, sjud tills sockret har löst sig. Koka ihop tills hälften återstår (låt koka utan lock så dunstar vätskan, detta kallas reduktion). Skala och hacka löken. Stek den i smör i en annan kastrull. Tillsätt kalvbuljong, det reducerade vinet och maizena majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera köttet med gratängen, rödvinssås, haricots verts och sallad.

 

Läs mer:

Whiskykyckling med klyftpotatis

Gratäng med fläskytterfilé och bacon

Baconlindad kycklingfilé

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…