Annons

Annons

Fläskytterfilé med italienska smaker

Tomater i olika färger och minimozzarella är vackert och gott att toppa skivad fläskfilé med. Förbered gärna rätten, den kan serveras antingen varm eller kall.

Dela
(0)

Fläskytterfilé med italienska smaker, mixad paprikasås och örtrostad potatis.

6 port
800 g fläskytterfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm krossade rosépeppar
smör till stekning

Topping
300 g cocktailtomater i olika färger
6 soltorkade tomater i olja
125 g minimozzarellabollar
1/2 dl grovhackad basilika
2 msk olivolja

Annons

Garnering
timjan el basilika

Ugn 175°
Gör så här

1. Putsa köttet och krydda det väl runt om med salt, peppar och rosépeppar. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna. Flytta över köttet till en bakpappersklädd långpanna och stick in en stektermometer i köttet.

2. Stek i ugnen tills köttets innertemperatur är 75° , 40–45 min. Ta ut köttet och låt det svalna något. Skär köttet i skivor och lägg det på uppläggningsfat.

3. Topping: Halvera eller klyfta tomaterna. Låt de soltorkade tomaterna rinna av på hushållspapper. Strimla eller dela dem i mindre bitar. Halvera minimozzarellabollarna. Blanda allt med basilika och olivolja. Fördela blandningen över köttet.

4. Garnera med basilikablad. Servera med mixad paprikasås och örtrostad potatis, se separata recept.

 

Mixad paprikasås
6 port
3 bananschalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 msk olja
1 dl vatten
2 msk konc grönsaksfond
2 dl vispgrädde
2–3 msk maizena majsstärkelse
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk strösocker

Gör så här
1.
Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och fintärna paprikan. Hetta upp olja och fräs lök, vitlök och paprika i en kastrull. Tillsätt vatten och fond, låt koka samman i ca 10 min.

2. Mixa såsen slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och koka upp såsen igen. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av såsen, koka upp och låt koka i 3–4 min.

 

Örtrostad potatis

6 port
1 kg potatis
3 vitlöksklyftor
1/2 citron
3/4 dl olivolja
1 dl valfria hackade örter, t ex basilika, persilja, timjan, rosmarin
flingsalt
svartpeppar
cocktailtomater på kvist
basilika

Ugn 225° 

Gör så här

1. Tvätta potatisen och skär den i ganska tunna klyftor.

2. Skala och finhacka vitlöken. Riv citronskalet.

3. Blanda olja, örter, vitlök, citronskal, salt och svartpeppar. Fördela potatisen i en bakpappersklädd långpanna och häll den smaksatta oljan över, vänd om noga. Rosta mitt i ugnen 25–30 min. Rör ett par gånger under tiden. Lägg på cocktailtomaterna med sin kvist mot slutet av tillagningen.

4. Garnera med kryddgrönt.

 

Läs mer

Hemmets bästa bjudrätter

Älskade lasagne – 3 favoriter

Fylld kycklinglårfilé och hasselbackspotatis

Gör succé med filé

 

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…