Annons

Annons

Saftig fläskkarré i lergryta

Otroligt saftig och smakrik stek på fläskkarré som tillagas i lergryta med massor av goda tillbehör. Spara skyn till såsen!

Dela
(235)

stek-i-lergryta-recept

Hemligheten för att få steken sådär perfekt saftig är att tillaga den i en lergryta! Foto: Ulf Svensson

Fläskkarré i lergryta recept

6 port

1 kg fläskkarré
smör till stekning
1 citron, rivet skal & saft
1 msk flytande honung
2 msk hackad dill
2 dl soja
1 tsk sambal oelek
3 dl vatten
4 morötter
1 purjolök

Annons

Stekta tomater
300 g cocktailtomater på kvist
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm peppar
1/2 msk färska örter

Sås
5 dl sky (marinad) + ev vatten
2 dl grädde
3 msk vetemjöl

Primörblandning
1 blomkål
100 g sugar snaps
1 knippe rädisor

Ugn 200°

Gör så här

1. Lägg lergrytan i blöt i 20 min. Bryn steken till fin färg i smör i en stekpanna.

2. Blanda citronskal och -saft, honung, dill, soja, sambal och vatten. Skär morötterna och purjolöken i bitar. Lägg grönsakerna i botten av lergrytan. Lägg köttet ovanpå och häll på marinaden. Ställ in lergrytan i kall ugn. Sätt termostaten på 200°. Låt grytan stå i ugnen i 2 tim. Innertemperaturen på köttet ska vara 85°.

3. Stekta tomater: Blanda olja, salt och kryddor. Lägg ner tomaterna i blandningen och häll ut dem på en plåt med bakpapper. Sätt in dem i ugnen ca 20 min.

4. Sås: Sila av marinaden från köttet i en kastrull. Låt köttet vila i grytan under tiden. Koka upp marinaden, det ska vara 5 dl (tillsätt ev lite vatten). Blanda grädde och mjöl och häll det i såsen. Vispa och låt såsen sjuda 3 min. Smaka av med salt.

5. Primörblandning: Koka blomkålen och skär i bitar. Dela sugar snapsen och rädisorna. Blanda med blomkålen.

6. Skär upp köttet i tunna skivor. Servera med såsen, kokt färskpotatis med dill, ugnstomaterna och primörblandningen.

 

Läs mer:

Helstek kyckling med örtsås 

Skinkstek med äppelkompott 

Fylld lammstek med läcker gräddsås


Läs mer om:

Dela
(235)




Annons


Annons

Laddar nästa sida…