Annons

Annons

Fisksoppa med aioli

Fisksoppa är både god, lättlagad och nyttig mat. Med massor av lax, räkor, blåmusslor och vitt vin blir soppan en riktigt festrätt!

Fisksoppa med aioli

4 port

2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 morot
2 selleristjälkar
1/2 liten fänkål
1/2 g saffran (1 pkt)
1 burk cocktailtomater
11/2 dl vitt vin
11/2 liter vatten
saft från 1 apelsin
3 fiskbuljongtärningar
1/2 kg räkor med skal
600 g fisk (torsk, lax, gärna frysta portionsbitar)
1 pkt, 450 g, kokta frysta blåmusslor
10 sockerärter
salt, peppar

Annons

Aioli
1 vitlöksklyfta
2 dl god majonnäs

Garnering
persilja

 

Gör så här

1. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skölj och strimla purjolöken. Skala och strimla moroten. Skölj och strimla sellerin och fänkålen. Fräs allt i en stor gryta utan att det tar färg. Tillsätt saffran och fräs lite till.

2. Häll i tomater, vin, vatten och apelsinsaft. Rör ner buljongtärningar och låt soppan sjuda ca 10 min.

3. Skala räkorna. Tina fryst fisk och skär i mindre bitar.

4. Lägg räkor, fisk, musslor och sockerärter (skurna i sneda strimlor) i soppan. Koka i ett par minuter tills fisken är färdig. Smaka av med salt och peppar.

5. Aioli: Riv vitlöken ner i majonnäsen och blanda väl.

6. Garnera soppan med persilja.

 

Tips! 

För att förenkla tillagningen kan man använda färdigkokta blåmusslor med skal. Finns i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker.

Du kan förbereda soppan i god tid innan den ska serveras och sedan är det bara är att tillsätta fisk och skaldjur strax innan. Aiolin kan stå färdig i kylen i ett par dagar.

 

Läs mer:

Lax- och skaldjurssoppa

Fiskgryta med örter

Saffransdoftande fisksoppa

 

Av Britt Mari Granath

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…