Annons

Annons

Fisksoppa med aioli

Fisksoppa är både god, lättlagad och nyttig mat. Med massor av lax, räkor, blåmusslor och vitt vin blir soppan en riktigt festrätt!

Dela
(0)

Fisksoppa med aioli

4 port

2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 morot
2 selleristjälkar
1/2 liten fänkål
1/2 g saffran (1 pkt)
1 burk cocktailtomater
11/2 dl vitt vin
11/2 liter vatten
saft från 1 apelsin
3 fiskbuljongtärningar
1/2 kg räkor med skal
600 g fisk (torsk, lax, gärna frysta portionsbitar)
1 pkt, 450 g, kokta frysta blåmusslor
10 sockerärter
salt, peppar

Annons

Aioli
1 vitlöksklyfta
2 dl god majonnäs

Garnering
persilja

 

Gör så här

1. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skölj och strimla purjolöken. Skala och strimla moroten. Skölj och strimla sellerin och fänkålen. Fräs allt i en stor gryta utan att det tar färg. Tillsätt saffran och fräs lite till.

2. Häll i tomater, vin, vatten och apelsinsaft. Rör ner buljongtärningar och låt soppan sjuda ca 10 min.

3. Skala räkorna. Tina fryst fisk och skär i mindre bitar.

4. Lägg räkor, fisk, musslor och sockerärter (skurna i sneda strimlor) i soppan. Koka i ett par minuter tills fisken är färdig. Smaka av med salt och peppar.

5. Aioli: Riv vitlöken ner i majonnäsen och blanda väl.

6. Garnera soppan med persilja.

 

Tips! 

För att förenkla tillagningen kan man använda färdigkokta blåmusslor med skal. Finns i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker.

Du kan förbereda soppan i god tid innan den ska serveras och sedan är det bara är att tillsätta fisk och skaldjur strax innan. Aiolin kan stå färdig i kylen i ett par dagar.

 

Läs mer:

Lax- och skaldjurssoppa

Fiskgryta med örter

Saffransdoftande fisksoppa

 

Av Britt Mari Granath

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…